Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Zajedničkim naporima do uspješne turističke sezone

Zajedničkim naporima do uspješne turističke sezone
Datum objave 23.04.2021 18:52 | Autor mek | Izvor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Ministar ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović sa saradnicima, posjetio je danas Opštine Ulcinj i Bar, u okviru radnih posjeta crnogorskim opštinama koje učestvuju u ostvarenju značajnog dijela ukupnog turističkog prometa Crne Gore.

Cilj posjeta je saradnja sa lokalnim samoupravama na što boljoj pripremi predstojeće ljetnje turističke sezone, a istovremeno i jasnih smjernica strateškog razvoja.

Tokom sastanka sa predsjednikom Opštine Ulcinj Aleksandrom Dabovićem razgovarano je o brojnim pitanjima i izazovima sa kojima se ta Opština susrijeće.

„Drago mi je da sam nakon Budve, posjetio opštinu Ulcinj, koja je druga najvažnija opština u smislu ostvarenja turističkog prometa u Crnoj Gori. Zaista vjerujem da će nova Vlada doprinijeti da Opština Ulcinj povrati zasluženi stari sjaj koji je postojao u ovom gradu u prethodnom periodu,“ kazao je ministar Milatović.

Turizam se trenutno suočava sa brojnim izazovima i potreban je opsežan operativni rad i saradnja Vlade Crne Gore sa opštinama, konstruktivni dijalog privatnog i javnog sektora kako bi turizam koji generiše velike ekonomske efekte i benefite za društvo otpočeo svoj oporavak.

„ U tom smislu Opština Ulcinj je donijela određene mjere podrške prema lokalnoj turističkoj privredi, a snažna koordinacija između centralne vlasti i lokalnih samouprava je neophodna u cilju sve veće podrške ovom sektoru privrede“. On je dodao da Vlada Crne Gore priprema novi set mjera za suzbijanje negativnih posledica Korona virusa za drugi kvartal, koji je logičan nastavak paketa podrške koji je usvojen u januaru, za prvi kvartal tekuće godine,“ naglasio je ministar.

Ministar je najavio radne posjete regionu u cilju unaprjeđenja međudržavne saradnje i regionalne povezanosti, a istovremeno i poslala snažna podrška turistima o otvorenosti Crne Gore za njihov dolazak, ugodan i bezbjedan ostanak za vrijeme ljetnje sezone.

Predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović zahvalio se na posjeti ministru Milatoviću. „Ministar nas je upoznao sa planovima Vlade u smislu pomoći privredi i opštinama i ovom prilikom dogovorili smo određene smjernice za dalji razvoj, uz intenzivan nastavak saradnje“, dodao je predsjednik.

Nakon posjete i sastanka sa predstavnicima Karisma Hotels&Resort i Ulcinjske rivijere, ministar je posjetio Opštinu Bar.
   
mek  mek

„Jako me raduje podatak koji sam saznao u današnjem razgovoru sa gradonačelnikom Bara i njegovim timom, a to je da je u odnosu na 2019. godinu u istom periodu, trenutno broj turista u Baru na nivou od 50 procenata od onoga što je bilo u periodu 2019. godine“, kazao je ministar na sastanku sa predsjednikom opštine Bar Dušanom Raičevićem.

„Želim da iskažem zadovoljstvo posjetom ministra Milatovića kao prvog predstavnika centralne vlasti koji je došao u zvaničnu posjetu Opštini Bar. Sastanak je bio jako sadržajan i konstruktivan, a imao je za cilj dogovaranje zajedničkih aktivnosti radi pripreme naše opštine za dolazeću turističku sezonu. Aktivnosti koje se sprovode sa nivoa lokalne TO i službi opštine Bar treba da daju rezultat za mnogo bolju turističku sezonu. Ovo je samo početak naše zajedničke saradnje koja će se ogledati u dobroj komunikaciji i zajedničkom djelovanju, koji treba da dovedu da turistička privreda ove godine osjeti sve one benefite koje je osjetila 2019. godine i da potvrdimo da ova turistička sezona može biti godina oporavka privrede“, rekao je predsjednik opštine Bar prilikom današnje posjete ministra Milatovića.

Pored turizma, razgovarali su drugim značajnim temama za razvoj i dugoročan oporavak crnogorske ekonomije, a to su suzbijanje sive ekonomije, o programima podrške sa nivoua lokalne i centralne vlasti za unapjeđenje preduzetništva kao glavnog zamajca ekonomske aktivnosti i rasta u zemlji, kao i infrastrukturnim projektima važnim za ovu Opštinu.

MINISTARSTVO EKONOMSKOG RAZVOJA