Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministri Spajić i Milatović u zvaničnoj posjeti: Snažna podrška Hrvatske na evropskom putu Crne Gore

Ministri Spajić i Milatović u zvaničnoj posjeti: Snažna podrška Hrvatske na evropskom putu Crne Gore
Datum objave 26.04.2021 16:32 | Autor Ministarstvo ekonomskog razvoja/Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Ispis Štampaj stranicu


Na poziv ministra finansija i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr Zdravka Marića, ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, mr Milojko Spajić i mr Jakov Milatović, borave u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj, u cilju daljeg unapređenja ekonomske saradnje sa Republikom Hrvatskom. Ova posjeta je znak snažne podrške Republike Hrvatske na evropskom putu Crne Gore.
 
Tokom prvog dijela zvanične posjete delegacije Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore Republici Hrvatskoj, ministri u Vladi Crne Gore sastali su se sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske dr Tomislavom Ćorićem i sa ministrom finansija i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, dr Zdravkom Marićem, a planiran je i sastanak sa ministarkom turizma i sporta dr Nikolinom Brnjac, kao i posjeta Hrvatskom Telekomu, Hrvatskoj elektroprivredi, kompaniji Rimac automobili, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

Ministar Milatović je prezentovao da nova Vlada Crne Gore ima jasan cilj da ubrza proces pristupanja EU, koji se do sada relativno sporo odvijao. Crna Gora je, činjenično, lider u EU integracijama, ali je ona to bila zato što nije imala određene geopolitičke probleme poput drugih zemalja u regionu. Crna Gora već osam godina pregovara sa EU, a sva poglavlja su tek otvorena. Dakle, naša država je mogla mnogo brže da napreduje u tom pravcu i u mandatu ove Vlade će završiti započeti proces. Dogovoren je ponovni susret dva ministarstva zajedno sa privrednicima dvije zemlje.

Ministar Spajić je istakao strateški značaj partnerstva ove dvije zemlje, i zahvalio se na podršci Republike Hrvatske na evropskom putu. Naglasio je da Crna Gora i Hrvatska sarađuju dugi niz godina u okviru multilateralnih foruma, kao i kroz niz drugih projekata u cilju jačanja fiskalne održivosti i efikasnog upravljanja javnim finansijama u skladu sa zahtjevima Evropske unije. Tokom sastanka je bilo govora o aktuelnim mjerama fiskalne politike koju Vlada sprovodi sa ciljem jačanja stabilnosti i održivosti javnih finansija. Domaćini su se složili i pohvalili vanredan uspjeh postignut novim budžetom i projektovanim deficitom od samo 3%. „Naše brzo reagovanje na stanje koje smo zatekli, emtovanje obveznice, osnivanje nove nacionalne avio kompanije, rješavanje pitanja kredita za autoput, kao i pomenuti budžet su samo potvrda naše posvećenosti evropskom putu i odlučnosti da budemo prva sledeća država koja je pristupila EU, ali i da građanima objasnimo šta taj put sa sobom nosi.“

Ministar Ćorić je poželio novoj Vladi Crne Gore da iskoristi ove istorijske promjene koje su se desile u Crnoj Gori pohvalivši viziju koju je čuo od ministara, a koja će na najbolji način služiti promovisanju evropskih vrijednosti. U tome imaju podršku svojih susjeda u Republici Hrvatskoj. Izrazio je zadovoljstvo prijateljskim i otvorenim odnosima ove dvije države. „Po pitanju podrške i pomoći Republika Hrvatska stoji na raspolaganju Crnoj Gori. Približavanje EU nosi određenu dinamiku, ali činjenica da ste odlučni u ubrzanju prilasku EU sa naše strane može da nosi samo pozitivne komentare. Konsultacije po pojedinim pitanjima uvijek možemo organizovati kako na terenu, tako i u kontraposjeti, tako da očekujte potporu i Hrvatske i nas u ministarstvu u tom dijelu“, zaključio je ministar Ćorić.

Na sastanku sa potpredsjednikom Marićem, Milatović je rekao da je vrlo svjestan činjenice da se obije zemlje suočavaju sa krizom koja je nastala uoči pandemije i da je dobro da se zajednički sagledaju izazovi i analiziraju planovi ekonomskog razvoja. „Crna Gora želi da se upozna sa modelom poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kako bi sagledala mogućnost prilagođavanja Investiciono-razvojnog fonda i stavljanja istog u bolju funkciju ekonomskog oporavka, ali i kako na najbolji način da iskoristi evropske fondove u cilju restrukturiranja privrede i izgradnje infrastrukture. Pored toga ova posjeta ima za cilj i da informiše privrednike i preduzetnike iz Hrvatske o viziji koju ima nova Vlada, u cilju intenziviranja poslovne saradnje“.

Na sastanku sa ministrom finansija i potpredsjednikom Vlade osim jasne podrške koju je Crna Gora dobila na svom evropskom putu, bilo je govora i o nacionalnom planu oporavka koji sprema Hrvatska. „U Republici Hrvatskoj ćete imati dobar primjer pristupanja EU kao i podršku na tom putu. Današnji sastanak bio je dobar dijalog na temu koje su od zajedničkog interesa i pitanja. Mi smo i dalje najmlađa članica EU, taj proces samog pristupanja i pregovaranja je vrlo svjež i dobro znan, tako da smo između ostalog ponudili i različite vidove saradnje i pomoći po različitim aspektima. Dotaknuli smo se i nekih specifičnih tema poput infrastrukture i svega onoga što je Hrvatska učinila proteklih godina da se na neki način vuku i vežu paralele, i sa idejama koje ima i crnogorska strana, ali i teme koja je u Hrvatskoj prioritetna i primarna, a to je Nacionalni program oporavka i otpornosti. Dakle, jedna jaka finansijska platforma koja je na razini Evropske unije usaglašena i izdogovarana na nivou čelnika zemalja. Mi ćemo taj dokument u idućim danima finalizirati i poslati ga u Brisel i ono što je još važnije je pitanje i njegove kao takve implementacije, pa mi je drago da su se kolege interesirale i za sami taj dokument ali još važnije i za njegovu srž.“

Ministri Spajić i Milatović će u toku sjutrašnjeg dana posjetiti ministarku turizma i sporta u Vladi Republike Hrvatske, dr Nikolinu Brnjac.
         
MINISTARSTVO FINANSIJA I SOCIJALNOG STARANJA
MINISTARSTVO EKONOMSKOG RAZVOJA

FOTO I VIDEO:
https://flic.kr/s/aHsmVqh7uh