Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministri Milatović i Spajić u posjeti Banja Luci: Predstoji unaprjeđenje saradnje dvije prijateljske zemlje

Ministri Milatović i Spajić u posjeti Banja Luci: Predstoji unaprjeđenje saradnje dvije prijateljske zemlje
Datum objave 28.04.2021 14:44 | Autor Ministarstvo ekonomskog razvoja | Izvor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Ministar ekonomskog razvoja, mr Jakov Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja mr Milojko Spajić sastali su se danas sa predsjednicom Republike Srpske g-đom Željkom Cvijanović i ministarkom trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, g-đom Suzanom Gašić u Banja Luci.

Predsjednica Republike Srpske, gđa Željka Cvijanović je na samom početku iskoristila priliku da pozdravi drage goste.

Ministarstvo ekonomskog razvoja

“Razgovarali smo o svim onim stvarima o kojim treba da razgovaraju oni koji žive u istom okruženju, koji su geografski upućeni jedni na druge i koji su opredijeljeni da njeguju regionalnu saradnju” kazala je Cvijanović na početku.

“Postoji potreba jačanja naših odnosa, govorim o svim zemljama u našoj regiji, posebno u domenu onoga što će značiti bolju infrastrukturu i bolju privrednu povezanost. Danas smo konstatovali da u okviru privatnih sektora Crne Gore i Republike Srpske postoji dobro razumijevanje i dobra saradnja, ali ono što nam predstoji jeste dodatno jačanje naših institucionalnih veza zato što građani očekuju i znaju da postojanje dobrih institucionalnih veza može da proizvede samo dobre projekte. Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, ekonomski prioritetnim i za jedne i za druge, razgovarali smo o izgradnji puta za koji smo počeli sprovoditi određene predradnje – u pitanju je Brod na Drini-Foča, odnosno put Hum-Šćepan polje - to je negdje oko 20km u Republici Srpskoj i nekih 25,4 km puta kada je u pitanju Crna Gora. Ovo je vrlo zahtjevan projekat. Evropska komisija je finansirala dio koji se odnosi na izradu projektne dokumentacije, a sada predstoje sve one druge etape i faze kako bi se moglo ući u realizaciju projekta koji je predviđen 2023. godine.“

Ministri su obavijestili predsjednicu i o drugim infrastrukturnim povezivanjima, kao i olakšici koja će uslijediti veoma brzo za sve ljude koji putuju i koriste dionice koje povezuju Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Ministarstvo ekonomskog razvoja Ministarstvo ekonomskog razvoja

„Raduje nas takođe i najava uspostavljanja i pregovori koji su u toku, kada je u pitanju avio čarter linija između Banja Luke i Tivta, za šta su građani posebno zainteresovani. Predstoji nam dosta posla na poboljšanju i jačanju naše spoljno trgovinske razmjene. Zajedno smo konstatovali da je ona na zabrinjavajuće niskom nivou s obzirom na to koliko smo blizu i šta bismo mogli jedni drugima da ponudimo. Svakako je to oblast na kojoj treba posebno poraditi. Dakle, zadovoljstvo mi je što smo danas imali jedan konstruktivan i jedan zaista dobar dijalog, dali određene planove, ali i vidjeli na koji način da ubrzamo ono što smo započeli. Želimo da prebacimo na teret dvije Vlade da se operativno pristupi svakom od ovih pitanja, i da vidimo na koji način možemo omogućiti našim građanima sve ono što jesu stvarne olakšice“, istakla je predsjednica Cvijanović.

Ministar Milatović se zahvalio predsjednici Republike Srpske i ministarki turizma na jako lijepom razgovoru sa njima i njihovim saradnicima.

“ Ovo je naša prva radna posjeta Banja Luci i zaista smo ovdje da damo neki novi impuls saradnje između Crne Gore i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Mislim da to naši građani očekuju od nas. Želimo da neko vrijeme koje je u prethodnom periodu izgubljeno, ubrzamo, da odradimo neke stvari koje se očekuju od dvije prijateljske zemlje i da dodatno damo zamajac ekonomskim odnosima između BiH, Republike Srpske i Crne Gore.

Milatović je podsjetio na projekte na kojima se intenzivno radilo u prethodnom periodu kao što su otkup putarine na putnom pravcu između Trebinja i Herceg Novog. Mislimo da je to vrlo važno i u kontekstu predstojeće turističke sezone. Takođe, veoma brzo će uslijediti i potpisivanje četiri Aneksa Sporazuma o zajedničkim graničnim prelazima na sva četiri putna pravca koja spajaju Crnu Goru sa Bosnom i Hercegovinom, tj. sa Republikom Srpskom. To će dati jednu novu dimenziju, prije svega u dijelu unapređenja razmjene roba između naše dvije prijateljske zemlje kao i jednu dodatnu dinamiku predstojećoj turističkoj sezoni.

“Važno je da istaknem da je Crna Gora dobar susjed, da je nova Vlada Crne Gore otvorila granice prema susjednim zemljama i očekujemo veliki broj turista iz Republike Srpske. Granice su slobodne, epidemiološka situacija u Crnoj Gori je poprilično dobra, ona se stabilizovala i očekujemo puno bolju turističku sezonu nego što je bila prošle godine. Taj krah koji se desio u turizmu u Crnoj Gori prošle godine je bio prije svega uslovljen nekim zaista politički motivisanim odlukama prethodne Vlade kada je u pitanju Republika Srpska, Bosna i Hercegovina i Srbija. To je u potpunosti bilo protivno ekonomskim interesima Crne Gore što smo mi kao nova Vlada promijenili”, zaključio je Milatović.

Ministar Spajić je nakon zahvalnice na ugodnom dočeku pozvao sve građane iz Republike Srpske i BiH da ove godine provedu ljetnji odmor u Crnoj Gori, koristeći upravo one putne pravce na kojima se neće naplaćivati putarina.
“Kao ministar finansija i socijalnog staranja moram pohvaliti izlazak na tržište Republike Srpske na londonsku berzu. Znamo koliko je to jedan težak i zahtjevan posao i koliko treba zalaganja, to je bitan korak prema diverzifikaciji finansiranja i diverzifikaciji ekonomije bilo koje zemlje i čestitam im na tome.”

Ministarka Gašić istakla je zadovoljstvo sastankom i napomenula da je cilj istog bio uspostavljanje instutucionalnih veza, povezanosti i saradnje dvije zemlje, a prije svega radi građana Crne Gore, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

“Naš cilj je da uspostavimo dobre odnose gdje će korist imati i svi građani. Jedan od koraka je i uvođenje avio linije i rješavanje drugih pitanja koja su pred nama, a sve u cilju poboljšavanja uslova i za rast i razvoj naših zemalja, a i nadamo se i da će građani Crne Gore posjetiti Republiku Srpsku, upoznati se sa našim ljepotama i destinacijama”.

Ministri Milatović i Spajić posjetiće Sarajevo gdje će se u 17 časova sastati sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, g-dinom Zoranom Tegeltijem.

Ministarstvo ekonomskog razvoja