Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Brajović u Tirani: Ojačavanjem regionalnog transportnog tržišta stvoriće se preduslovi za kvalitetniju robnu razmjenu

U Tirani je, u organizaciji albanskog Ministarstva saobraćaja, održan sastanak ministara saobraćaja zemalja Jugoistočne Evrope, na kojem je učestvovao i ministar saobraćaja Ivan Brajović. Pored ministara iz Albanije, Makedonije, Kosova i Crne Gore, skupu su prisustvovali i šef Delegacije EU u Albaniji Etore Sekvi i generalni menadžer SEETO-a Nenad Nikolić.

Glavne teme sastanka bile su saradnja u okviru Regionalne mreže koju nadgleda SEETO, kao i prevazilaženje problema uskih grla, razmatranje mogućnosti zajedničkog apliciranja za podršku razvoja infrstrukturnih projekata kod fondova EU i mogućnost uspostavljanja brodske linije Virpazar - Skadar.

Domaćin skupa, albanski ministar saobraćaja i infrastrukture Edmond Hadžinasto istakao je da SEETO saradnja u regionu predstavlja uspješan primjer koji omogućava podizanje efikasnosti saobraćaja i usluga za građane i širenje poslovnih aktivnosti, što u krajnjem utiče na ekonomski razvoj zemalja regiona.

Ministar Brajović je u svom izlaganju naglasio napredak koji je postignut uvrštavanjem SEETO sveobuhvatne mreže u Transevropsku transportnu mrežu (TNT), što će omogućiti potpunu transportnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana. “Ojačavanjem regionalnog transportnog tržišta stvoriće se preduslovi za bržu i kvalitetniju robnu razmjenu, jačanje trgovine, usluga, turizma, moderniji i bezbjedniji saobraćaj.” - istakao je ministar Brajović. On se osvrnuo i na najvažnije projekte koji se trenutno realizuju u Crnoj Gori, ističući one koji će biti realizovani sa najbližim susjedima i koji imaju regionalni karakter (autoput Bar-Boljare, Jadransko-Jonski autoput, putni pravac Plav-Gusinje, brodska linija Virpazar - Skadar itd).

Podsjećamo da Crna Gora aktivno participara u radu, pripremi dokumenata i donošenju odluka u okviru Memoranduma o razumijevanju, što je od velikog značaja, posebno u svijetlu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i budućeg priključenja Crne Gore EU.

Video: Sastanak ministara Jugoistočne Evrope - kadrovi

  

Video: Izjava ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića nakon Sastanka ministara Jugoistočne Evrope

Video: Izjava ministra transporta i infrastrukture Albanije Edmonda Hadžinasta nakon sastanka ministara Jugoistočne Evrope

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva / Biro za odnose sa javnošću 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?