Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović-Đurišić u Briselu: Crna Gora namjerava da bude dio nove misije u Avganistanu

Objavljeno: 27.02.2014. 23:54 Autor: BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
  
   
Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić učestvovala je na sastanku Sjeverno-atlantskog savjeta na nivou ministara odbrane u ISAF formatu. Tema sastanka je bila razmatranje situacije u Avganistanu, sa posebnim osvrtom na analizu uslova za pokretanje misije nakon 2014.godine.

Ministri su ocijenili da se proces tranzicije i preuzimanja odgovornosti avganistanskih snaga za bezbjednost i stabilnost te zemlje odvija planiranom dinamikom. Na sastanku je posebno potenciran značaj stvaranja uslova za bezbjednu realizaciju predstojećih predsjedničkih izbora u Avganistanu.

U svom obraćanju, ministarka Pejanović-Đurišić je potvrdila spremnost za učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misiji ISAF do kraja mandata, kao i našu namjeru da budemo dio nove misije, o čemu bi odluku donijela Skupština Crne Gore. Naglasila je da je u cilju pravovremenog planiranja i pripreme za misiju nakon 2014.godine, koja bi se odnosila na obuku, savjetovanje i pomoć snagama bezbjednosti Avganistana, potrebno da se u što skorijem roku stvore sve pravne pretpostavke. Ministarka je istovremeno podržala predlog da se kontinuirano izrađuju procjene bezbjednosnih i političkih uslova u Avganistanu, kako bi ministrima ISAF kontributora bilo omogućeno donošenje pravovremenih odluka o daljem angažmanu, nakon što avganistanske snage preuzmu potpunu odgovornost za bezbjednost svoje države.

Nakon sastanka Sjeverno-atlantskog savjeta, održan je sastanak ministara odbrane Američko-Jadranske povelje. Na sastanku je ocijenjeno da su iskustva iz prethodnog zajedničkog angažmana u okviru ISAF misije izuzetno pozitivna, pa je razgovarano o mogućnostima nastavka takve saradnje.

Na marginama ministarskog sastanka, ministarka Pejanović-Đurišić je imala odvojene sastanke sa ministrima odbrane Holandije i Poljske. U razgovorima je ocijenjeno da je Crna Gora postigla značajan napredak u procesu sprovođenja reformi, zbog čega je značajna pažnja posvećena i mogućnosti da se na agendi NATO Samita nađe i tema proširenja. Ministarka je, takođe, razgovarala sa Sekretarom za odbranu SAD i ministrima odbrane Velike Britanije i Njemačke.

Predstavnici ministarstava odbrane Crne Gore i Republike Hrvatske potpisali su Memorandum o razumijevanju za razmjenu podataka u vazdušnom prostoru.

 

MINISTARSTVO ODBRANE / BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?