Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Sporazum o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju između Crne Gore i Republike Italije

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i ministar infrastrukture i transporta Republike Italije Mauricio Lupi potpisali su danas u Rimu Sporazum između Vlada Crne Gore i Republike Italije o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, kojim se olakšava i unapređuje prevoz putnika i tereta između dvije države i ukida niz administrativnih i finansijskih barijera, te promoviše intermodalni prevoz.

Ministar Brajović je u razgovoru sa italijanskim kolegom naglasio i dobru dosadašnju saradnju na projektima unapređenja lokalne putne infrastrukture i rekonstrukcije željezničke pruge Bar–Beograd, kao i primjer uspješne privatizacije dijela luke Bar koji se odnosi na pomorske poslove.

Ministar Lupi je istakao važnost potpisanog sporazuma za dalji razvoj ekonomske saradnje, zahvalio se na podršci koju Vlada Crne Gore iskazuje u privlačenju investitora iz Italije, naglasivši da će za vrijeme predsjedavanja Italije Evropskom unijom nastojati da značajan dio sredstava iz fondova EU opredijeli za rekonstrukciju pruge Bar-Beograd, kao i za druge infrastrukturne projekte koji se planiraju u Crnoj Gori.

Obostrano je zaključeno je da je međunarodni prevoz u svim oblastima transporta između Crne Gore i Italije preduslov za razvoj drugih privrednih grana, pa će stoga resorna ministarstva obje države nastojati da ga ubuduće što više unaprijede eliminisanjem administrativnih i finansijskih barijera.

U razgovorima su razmotrene i mogućnosti unapređenja saradnje u oblastima traganja i spašavanja na moru, zaštiti mora od zagađenja, brodogradnji, uspostavljanju brodske putničke linije i prekogranične saradnje u okviru projekta „Easyconnecting” i vazdušnog saobraćaja.

Ministar Brajović je podržao incijativu o održavanju nekoliko etapa jedne od najprestižnijih biciklističkih trka - Giro d′Italija u Crnoj Gori, što bi dodatno promovisalo turističke potencijale i dobrosusjedske odnose dviju država.

Tokom posjete Italiji, ministar Brajović se sastao i sa predsjednikom udruženja brodovlasnika „Confitarma” Emanuelom Grimaldijem i predstavnicima ostalih brodarskih kompanija. Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na prevozu i dopremi Fiatovih automobila preko Luke Bar, a razgovarano je i o otvaranju novih brodskih linija, s akcentom na putnički saobraćaj.

U sastavu delegacije bili su i generalna direktorica Direktorata za drumski saobraćaj Mirel Radić - Ljubisavljević i generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj Rešad Nuhodžić, kao i ambasador Crne Gore u Republici Italiji Vojin Vlahović.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?