Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Građani svojim glasovima utvrdili prioritetne projekte - za prvoplasirane 100.000 eura

Objavljeno: 31.03.2014. 22:26 Autor: Ministarstvo finansija/Biro za odnose sa javnošću
Inspekcijske službe su, postupajući po prijavama građana podnešenim u okviru projekta borbe protiv sive ekonomije, do sada obavile više od 800 kontrola i izrekle preko 270 hiljada EUR kazni za neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava.

Odlukom Vlade, polovina tog novca opredijeljena je za ulaganje u projekte od društvenog značaja, za koje su podnosioci prijava mogli glasati od 1. februara do danas.

Od ukupno 397 glasova, najviše (156 glasova) osvojio je projekat nabavke gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, za kojim slijedi projekat opremanja i uređenja dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav, sa 79 glasova. 

U realizaciju ta dva projekta biće uloženo po 50 hiljada EUR, kako je predviđeno pravilima kampanje.
   
Ministarstvo finansija će za njihovu realizaciju obezbijediti odgovarajuća budžetska sredstva i sa Institutom za bolesti djece i dnevnim centrima u Cetinju, Nikšiću i Plavu, potpisati ugovore kojima će biti jasno precizirani rokovi za nabavku potrebne opreme, odnosno izvođenje radova.

Kampanja „Budi odgovoran, Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%", ujedinila je državne institucije, civilni sektor i građane u borbi protiv sive ekonomije, čime je ostvareno partnerstvo u rješavanju važnog društvenog pitanja.Jedan od pokazatelja uspješnosti projekta je i taj da je za nešto više od tri mjeseca Android i iPhone aplikaciju Budi odgovoran, koja je razvijena na Elektrotehničkom fakultetu, preuzelo oko 1,8 hiljada građana”.

Prikupljanje novca koji će biti uložen u ostale projekte sa liste predloga, prema osvojenom broju glasova, nastavlja se do 1. maja.

Ukoliko se sadašnji trend učešća građana u kampanji nastavi, očekuje se da uskoro budu prikupljena sredstva i za treći projekat, uređenje Ćemovskog polja, koji su inicirale nevladine organizacije Green Home i Ozon. Ukupna vrijednost tog ulaganja je 50 hiljada EUR, a do sada je obezbijeđeno preko 35 hiljada EUR”.

Kampanja se realizuje u okviru projekta Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije, koji se sprovodi u saradnji crnogorske Vlade, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Ministarstvo finansija/Biro za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?