Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Gvozdenović u Bakuu: Partnerstvo u regionu osigurava konkurentnost turizma na Mediteranu

Tokom Međunarodnog sajma turizma u Bakuu, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predrag Jelušić sastali su se sa Generalnim sekretarom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talebom Rifaiem.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ponovnim susretom i dosadašnjom saradnjom i ukazali na obostrani interes za unapređenje crnogorskog turističkog proizvoda, posebno u pogledu razvijanja Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije, kao i unapređenja dostupnosti i kreiranja stabilnog poslovnog i investicionog ambijenta. Oni su se osvrnuli i na zaključke sa sastanka tokom Međunarodne turističke berze u Londonu, kojima je istaknuta potreba dalje saradnje sa UNWTO na planu ekspertske pomoći u kreiranju ključnih dokumenata u oblasti turizma.

Gvozdenović je istakao da Mediteran, iako najposjećeniji pod-region na svijetu, pogađa mnoštvo izazova koji se ne mogu rješavati samostalno, akcentirajući konkurenciju sa drugim regionima, kao i osjetljivost životne sredine na kojoj se uglavnom turizam i bazira. U tom kontekstu, ukazao je na značaj regionalne saradnje, jer se „samo kroz partnerstvo sa susjedima oko ključnih kompetitivnih faktora kao što su inovacije, znanje i održivi razvoj, može osigurati konkurentnost turizma na Mediteranu“.

Tokom boravka u Bakuu, ministar Gvozdenović se sastao sa ministarkom urbanog razvoja i turizma Republike Albanije Eglantinom Gjermenijem. Na sastanku je razmotrena inicijativa o zaključivanju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma i osmišljavanju zajedničkih projekata namijenjenih dalekim tržištima. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o inicijativi za aktiviranje brodskih linija Drač - Bar i Virpazar - Skadar, plovidbi rijekom Bojanom, krstarenju između Budve i Sarande i ukazali na potrebu potpunije valorizacije Skadarskog jezera. Na sastanku su razmatrane i mogućnosti djelovanja u okviru novijih formi regionalne saradnje.

Na sastanku sa ministrom turizma Republike Hrvatske Darkom Lorencinom, Gvozdenović je podsjetio na Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Crne Gore i Hrvatske, potpisan u februaru 2013. U tom kontekstu, naglasio je značaj inicijative o održavanju redovnih polugodišnjih sastanaka ministara turizma, u cilju unapređenja komunikacionih bilateralnih kanala. Sagovornici su se složili da postoji mnoštvo mogućnosti za unapređenje međusobne saradnje, te da je poželjno kreirati modele kroz koje bi dvije države ali i čitav region imali zajednički nastup na globalnom turističkom tržištu.

Pored niza drugih sastanaka, ministar Gvozdenović se sastao i sa direktorom Federalne ruske agencije za turizam Aleksandrom Radkovim. Sagovornici su razmijenili informacije u oblastima od zajedničkog interesa, uz ocjenu da Crna Gora stvara dobre uslove za turistički prihvat ruskih gostiju, te da se preduzimaju aktivnosti u cilju još intenzivnije saradnje.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Biro za odnose sa javnošću 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?