Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministri Gvozdenović i Guluđe: Zadovoljstvo bilateralnom saradnjom Crne Gore i Republike Turske

  

Video: Izjava ministra za životnu sredinu i urbanizam Republike Turske Idrisa Guluđea nakon susreta sa ministrom održivog razvoja i turizma Branimirom Gvozdenovićem

Na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i ministra za životnu sredinu i urbanizam Republike Turske Idrisa Guluđea, iskazano je zadovoljstvo povodom uspješne bilateralne saradnje između Crne Gore i Republike Turske, te potpisanog Sporazuma o ekonomskoj i saradnji u oblasti turizma između dvije zemlje.

Ministar Gvozdenović je istakao značaj uspješno realizovane investicije turske kompanije „Gintaš“ u Podgorici, vrijedne 50 miliona eura. Sagovornici su, takođe, ukazali na važnost dodatnog inteziviranja saradnje u oblasti privrede i investicija, navodeći da je vrijednost robne razmjene sa Turskom iznosila 42,9 miliona eura, a vrijednost investicija 22,6 miliona eura u 2013. godini.

Ministri su, kao značajan segment u odnosima Crne Gore i Turske, istakli oblast turizma u kojoj je saradnja u usponu, uz naglasak da taj trend treba nastaviti. U 2013. godini Crnu Goru je posjetilo 18.428 turista iz Turske, 38% više u odnosu na 2012. godinu, dok je u prva dva mjeseca 2014. bilo 42% turista više u odnosu na isti prošlogodišnji period, Takođe, direktnom avio-linijom Podgorica – Istanbul, posredstvom „Turkish airlines-a“, prevezeno je 57.450 putnika, što u odnosu na 2012. godinu predstavlja rast od 41%.

Da su turizam, privreda, investicije, građevinarstvo i urbanizam oblasti saradnje od zajedničkog interesa, te da na tome treba raditi i ubudeće, složili su se i ministri Gvozdenović i Guluđe, a istaknut je i značaj posjeta zvaničnika dviju zemalja, kao i učešće na turističkim i investicionim berzama za podsticaj daljoj saradnji.

Gvozdenović i Guluđe su istakli značaj aktivnosti Mješovite komisije za ekonomsku saradnju i potpisanog Protokola koji obuhvata konkretnu saradnju u 7 oblasti, među kojima su, trgovina i investicije, saradnja na multilateralnom planu, energija i rudarstvo, industrija, nauka i tehnologija, transport, hrana, poljoprivreda i domaćinstvo. Sagovornici su se složili da dodatni podsticaj unapređenju saradnje predstavlja održani Poslovni forum crnogorskih i turskih privrednika u septembru 2013. godine u Podgorici.

Nagovještaj još uspješnije saradnje predstavlja Memorandum o razumijevanju između vlada Crne Gore i Republike Turske, čiji je nacrt tursko Ministarstvo poslalo na razmatranje Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore. Njegovo potpisivanje se očekuje prilikom posjete premijera Republike Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, sredinom maja.

Ministri Gvozdenović i Guluđe prisustvuju danas otvaranju II Međunarodnog simpozijuma balkanskih istorijskih studija: „Otomansko pravno nasljeđe Balkana i otomanski poreski registri”, koji se održava u organizaciji Crnogorskog islamskog društva “Mešihat”, turskog Univerziteta “Balikesir” i turskog ministarstva za životnu sredinu i urbanizam. 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Biro za odnose sa javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?