Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Odbor guvernera EBRD: Crna Gora ostvarila progres u konsolidaciji javnih finansija

Objavljeno: 15.05.2014. 21:33 Autor: Ministarstvo finansija / Biro za odnose sa javnošću
Delegacija Crne Gore, koju predvodi ministar finansija dr Radoje Žugić, učestvuje na godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se održava u Varšavi.

Ministar Žugić prisustvovao je juče uvodnoj sjednici Odbora guvernera, a nakon toga i godišnjem političkom sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj, u čijem je radu učestvovao predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović

Odbor guvernera je ocijenio da je saradnja Vlade Crne Gore i EBRD-a bila uspješna, posebno u realizaciji projekata u oblasti energetike i infrastrukture. Predstavnici EBRD-a su istakli da je prepoznat progres koji je Crna Gora ostvarila na planu konsolidacije javnih finansija i izrazili spremnost da podrže aktivnosti koje Vlada preduzima, sa ciljem daljeg unapređenja ukupnog finansijskog sistema. U tom kontekstu, bilo je riječi o pružanju podrške aktivnostima usmjerenim na rješavanje visokog nivoa nekvalitetnih kredita u ukupnom kreditnom portfoliju, kao i o spremnosti EBRD-a da pruži podršku aktivnostima na pripremi novog Zakona o faktoringu. 

Dogovoreno je da buduća saradnja bude fokusirana na izazove ekonomskog okruženja, kako bi se stimulisao privredni rast, regionalna saradnja i smanjivale regionalne razlike u stepenu razvijenosti. Zajednički je konstatovano da se ovi ciljevi mogu ostvariti investiranjem u javnom i privatnom sektoru, kao i kroz podršku lokalnim zajednicama, uz korišćenje postojećih, ali i inovativnih instrumenata. 

Tokom zasijedanja Odbora guvernera EBRD-a, crnogorska delegacija je imala više bilateralnih sastanaka.

Na sastanku sa direktorom Odjeljenja za operacije za Jadran u Evropskoj investicionoj banci (EIB) Romualdom Massom Bernuccijem, ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja Crne Gore i EIB-a bila izuzetno kvalitetna i sadržajna. Dogovoreno je njeno dalje unapređenje kroz osmišljavanje i realizaciju inovativnog modela podrške zapošljavanju mladih, preko crnogorskog Investiciono-razvojnog fonda, koga bi karakterisali izuzetno povoljni uslovi kreditiranja. Pružanje podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, ocijenili su sagovornici, rezultiraće povećanjem konkurentnosti nacionalne ekonomije.

Na sastanku sa predstavnicima Moody’s-a, ministar Žugić je sagovornicima prezentirao aktivnosti koje je Ministarstvo finansija realizovalo tokom prethodne godine, a koje su rezultirale pozitivnim trendovima makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja. To je, po riječima ministra Žugića, doprinijelo rastu povjerenja investitora u oporavak crnogorske ekonomije i, posljedično, smanjenju cijena finansiranja javnog duga.

Naša delegacija sastala se i sa članovima delegacije Švajcarske, koja je predsjedavajuća zemlja- članica naše konstituence, kao i sa predstavnicima Opekovog fonda za međunarodni razvoj (OFID), koji su istakli spremnost za saradnju sa javnim i privatnim sektorom u Crnoj Gori, kao i za podršku projektima privatno-javnog partnerstva. 

Za sjutra je planirana zvanična posjeta delegacije Crne Gore Ministarstvu finansija Republike Poljske, gdje će se ministar Žugić susresti sa poljskim ministrom finansija Mateusom Ščurekom, kao i sastanak sa predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem.

U crnogorskoj delegaciji su, pored ministra Žugića, i direktor Poreske uprave Milan Lakićević i generalni direktor u Ministarstvu finansija Nikola Vukićević.

Ministarstvo finansija / Biro za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?