Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pohvaljena fiskalna politika Crne Gore

Objavljeno: 16.05.2014. 22:38 Autor: Ministarstvo finansija / Biro za odnose sa javnošću
Delegacija Crne Gore, koju predvodi ministar finansija dr Radoje Žugić, boravila je danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu finansija Republike Poljske, gdje su vođeni razgovori o uspostavljanju bilateralne saradnje između dva ministarstva, a razmijenjena su iskustva i prakse i na polju fiskalnih politika, posebno sa aspekta mjera fiskalne konsolidacije.

Ministar finansija Mateus Ščurek prezentirao je najvažnije elemente poljske fiskalne politike, posebno u vremenu pune integracije u EU, naglasivši da je Poljska ostvarila značajan progres i obezbijedila preduslove za postizanje visokih stopa rasta u budućem periodu. On je dao punu podršku naporima Crne Gore u procesu NATO i EU integracija, uz ocijenu da integrativni procesi doprinose sigurnosti i reformi čitavog društva, U tom kontekstu je naglasio da je, u fazi u kojoj se nalazi Crna Gora, neophodno preduzimati aktivnosti na snaženju konkurentnosti ekonomije i to dominantno preko fiskalne politike, budući da monetarni instrumenti u eurizovanoj crnogorskoj ekonomiji nemaju dovoljan uticaj na ekonomska kretanja.

Ministar Žugić je upoznao poljskog kolegu sa implementiranim mjerama fiskalne konsolidacije koje su doprinijele dostizanju višeg stepena stabilnosti javnih finansija, i istakao da iskustva Poljske mogu biti veoma korisna za naredne aktivnosti Ministarstva finansija Crne Gore. Naglasio je da, iako između Poljske i Crne Gore postoje značajne razlike u veličini i stepenu otvorenosti ekonomija, kao i po dostignutom nivou integracija, evidentno je da su ispravno vođene fiskalne politike u obje zemlje, u izazovnim vremenima, doprinijele ekonomskom rastu i oporavku ekonomije. 

U Ministarstvu finansija održani su sastanci i sa glavnim ekonomistom Ministarstva finansija Ludvigom Koteskim i rukovodiocima Poreske uprave Poljske, na kojima je razgovarano o modalitetima buduće tehničke saradnje, uz prezentaciju iskustva Poljske na unapređenju poreske discipline. Domaćini su upoznali našu delegaciju sa konkretnim mjerama koje se u Poljskoj preduzimaju protiv prekršilaca poreskih i carinskih propisa, a koje su dale značajne rezultate u poboljšanju fiskalne discipline.

Ministar Žugić sastao se danas i sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo intezitetom i sadržajem dosadašnje saradnje, uz podsjećanje da će buduća podrška EBRD-a biti dominantno usmjerena ka prioritetnim sektorima razvoja, koji su definisani Strategijom EBRD-a za Crnu Goru za naredeni trogodišnji period, i to u oblastima energetske efikasnosti, regionalne integracije energetskih tržišta, podrške održivom razvoju turizma, projektima infrastrukture, zaštite životne sredine i povećanja stepena konkurentnosti crnogorske ekonomije.

Predsjednik EBRD-a je pohvalio impresivne rezultate koje je Crne Gora ostvarila na makroekonomskom planu u prethodnoj godini, uz ohrabrenje da i dalje nastavi u istom pravcu, čemu će poseban podstrek dati budući modaliteti saradnje dviju institucija.

Ministarstvo finansija / Biro za odnose sa javnošću


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?