Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Protokol o prevozu putnika i tereta između Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Mješovita komisija delegacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine održala je danas u Sarajevu sastanak na kojem su razmatrana sva pitanja iz oblasti prevoza putnika i tereta u drumskom saobraćaju. Nakon sastanka potpisan je i međunarodni Protokol o obavljanju prevoza putnika i tereta između dvije države.

Najvažnija stavka potpisanog Protokola je liberalizacija bilateralnog prevoza tereta, tako da će se po prvi put, počev od 15. juna 2014. godine, prevoz tereta između dvije države obavljati bez dozvola, čime se doprinosi ukidanju administrativnih i finansijskih barijera.

U duhu dobrosusjedskih odnosa i u interesu prevoznika obije države, postignut je i dogovor da se linijski prevoz putnika obavlja i dalje u režimu dozvola, kao i da se u potpunosti ispoštuje načelo reciprociteta. Na taj način domaći prevoznici će biti ravnopravni partneri, jer će na svakoj međunarodnoj liniji između Crne Gore i Bosne i Hercegovine prevoz obavljati ravnopravno sa prevoznicima iz Bosne i Hercegovine.

Crnogorska strana je zatražila i da se do 1. jula 2014. godine završi usaglašavanje međunarodnih redova vožnje, kako bi se uspostavio veći broj novih autobuskih linija između dvije države, posebno u svijetlu promovisanja turističkih potencijala Crne Gore. Dogovoreno je da se intenzivira rad nadležnih inspekcijskih službi i sankcioniše nelegalan prevoz putnika i tereta. U tom smislu je dogovoren zajednički inspekcijski nadzor inspekcija za drumski saobraćaj i drugih nadležnih organa obje države, kako bi se suzbila pojava sive ekonomije i stvorili bolji uslovi za rad licenciranih prevoznika.
Zaključeno je da je kvalitetan međunarodni drumski prevoz između Crne Gore i Bosne i Hercegovine preduslov za razvoj svih drugih privrednih grana, kao i da će resorna ministarstva ubuduće uložiti napore da ga što više unaprijede kroz implementaciju Sporazuma o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Crnogorsku delegaciju predvodila je generalna direktorica Direktorata za drumski saobraćaj Mirel Radić Ljubisavljević, a delegaciju Bosne i Hercegovine pomoćnik ministra komunikacija i transporta Zoran Andrić.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva/Biro za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?