Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Lukšić u Delegaciji Crne Gore na 69. zasjedanju Generalne skupštine UN

Delegacija Crne Gore koju predvodi predsjednik Filip Vujanović učestvovaće na 69. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U delegaciji je i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Centralna tema 69. zasjedanja i ovogodišnje generalne debate biće realizacija i implementacija transformativne post-2015 razvojne agende. Definisanje ciljeva održivog razvoja i razvojnog okvira za period nakon 2015. godine, odnosno roka predviđenog za implementaciju Milenijumske deklaracije, obilježiće nastavak rada Ujedinjenih nacija i država članica i u predstojećem zasijedanju Generalne skupštine. Očekuje se da će, kao i prethodnih godina, primarnu pažnju privući bezbjednosna pitanja i razvoj situacije u brojnim konfliktnim zonama (prije svih Sirija, Gaza, Irak i Ukrajina, a zatim Avganistan, Sudan, Mali, CAR i dr.). 

Delegacija Crne Gore učestvovaće na brojnim multilateralnim sastancima i imati bilateralne susrete sa visokim predstavnicima zemalja učesnica, zvaničnicima Ujedinjenih nacija i drugih organizacija, a na marginama zasjedanja održaće se brojni multilateralni sastanci. 

Potpredsjednik Lukšić na marginama zasjedanja učestvovaće i na ministarskim sastancima Jadranske i Baltičke povelje, Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i sastanku zemalja Zapadnog Balkana u okviru inicijative ’’Unapređene saradnje u procesu stabilizacije i pridruživanja’’, te na tradicionalnom sastanku Grupe prijatelja medijacije, čiji će domaćini biti šefovi diplomatija Turske i Finske.

Učešće delegacije Crne Gore na 69. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prilika je za unapređenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama. Predviđen je i niz bilateralnih susreta sa visokim funkcionerima Ujedinjenih nacija i predstavnicima ostalih relevantnih međunarodnih organizacija.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija/Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?