Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Gvozdenović u posjeti Hrvatskoj: Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredne

Biro za odnose s javnošću„Crna Gora je u potpunosti posvećena očuvanju životne sredine, unapređenju i proširenju sistema zaštićenih prirodnih dobara, te poštovanju i dosljednom sprovođenju svih međunarodnih standarda iz ove oblasti. Saradnja sa Hrvatskom će doprinijeti primjeni dobre prakse i iskustava iz regije, naročito sa aspekta članstva u Europskoj uniji i obaveza koje su pred nama.“ - rekao je ministar Branimir Gvozdenović, povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Hrvatske u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istakao je da su Hrvatska i Crna Gora povezane prirodnim putevima, zbog svoje blizine i geografskog položaja. „Zaštita našeg dijela mora neodvojiva je od zaštite cijelog Jadrana. Zaštitu vazduha, zemlje, biljnog i životinjskog svijeta možemo postići samo zajedničkim mjerama. Ovim sporazumom osiguravamo efikasnije zajedničko djelovanje" - rekao je Zmajlović. Pri tome je izrazio uvjerenje da će iskustvo Hrvatske u pristupnim pregovorima uveliko pomoći i olakšati posao koji je pred Crnom Gorom, kako bi uskladili svoja zakonodavstva i preuzeli zajedničke politike u zaštiti životne sredine.

Ovim Sporazumom dvije države se obvezuju na saradnju u zaštiti mora i podmorja, upravljanju obalnim područjem, balastnim vodama, otpadom, zaštiti vazduha i klime, prekograničnom sprječavanju zagađenja voda i pomorskom saobraćaju. Njime je takođe predviđeno da države sarađuju po pitanjima opšte politike zaštite životne sredine, postupka približavanja i pristupanja Europskoj uniji, pristupa informacijama o životnoj sredini, kao i obrazovanja u oblasti zaštite životne sredine i saradnje putem zajedničkih projekata, razmjene stručnjaka i informacija.

Biro za odnose s javnošćuSporazum o saradnji doprinijeće, kako je ocijenjeno, realizaciji konkretnih projekata usmjerenih na očuvanje životne sredine i razvoj, utemeljen na načelima održivosti, posebno kroz pripremu zajedničkih projekata za korišćenje međunarodnih i sredstava Europske unije. 

Crna Gora i Hrvatska niz godina sarađuju u okviru regionalnih i multilateralnih foruma, kao i kroz prenos hrvatskih iskustava iz procesa pristupanja Europskoj uniji. 

Ministar Gvozdenović se susreo i sa ministarkom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak Taritaš, sa kojom je razgovorao o iskustvima u oblasti građevinarstva i planiranja, izrazivši zadovoljstvo napretkom u ovogodišnjem Doing Business izvještaju Svjetske banke. Naglašeno je da za napredak na toj listi najviše dugujemo reformi u oblasti izdavanja građevinskih dozvola u obije zemlje. Sagovornici su takođe razmijenili iskustva i o legalizaciji nelegalnih objekata, o čemu u narednom periodu predstoji aktivnost u Crnoj Gori. U razgovoru je postignuta saglasnost o potrebi intenziviranja zajedničkih aktivnosti i saradnje u cilju privlačenja investitora, uz ocjenu ministra Gvozdenovića da će se u Crnoj Gori u narednom periodu i dalje raditi na povećanju transparentnosti i efikasnosti procedura.

Posjeta ministra Gvozdenovića Republici Hrvatskoj nastavlja se učešćem na Trećem sajmu investicionih projekata u Jadranskom regionu, kao i susretom sa rukovodstvom Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Biro za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?