Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Seminar „Evroatlantizam- sigurna luka“: Integracioni procesi doprinose stabilnosti Crne Gore i regiona

 
 
 
 
U okviru seminara „Evroatlantizam - sigurna luka“ danas je održan panel „Učešće Crne Gore u međunarodnim mirovnim misijama“ na kom su govorili potpukovnik Saša Jovanović - komandant prvog kontigenta Vojske CG u misiji ISAF u Avganistanu, poručnik fregate Goran Đurković - pripadnik VCG koji je učestvovao u misiji EU NAVFOR Atalanta i poručnik Darko Pavlović - pripadnik VCG koji je učestvovao u misiji UNMIL Liberija.

Panelisti su studentima predstavili svoja iskustva, karakteristike misija, konkretna zaduženja i obaveze koje su imali tokom misija. Istakli su da je učešće u misijama posebno značajno u profesionalnom smislu, jer se stečeno znanje i iskustvo prenosi na druge pripadnike Vojske, i doprinosi unapređenju cijelog sistema Vojske Crne Gore. Bilo je riječi i o razlikama pojedinih misija koje zavise od okruženja u kojima se sprovode, ali i od zadataka i obaveza koje je potrebno ispuniti.

Popukovnik Saša Jovanović je u svom izlaganju istakao da Crna Gora svojim aktivnim angažovanjem u Avganistanu i drugim međunarodnim misijama i operacijama, potvrđuje ulogu pouzdanog partnera međunarodne zajednice u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima u svijetu. Svoju ulogu komandanta prvog crnogorskog kontigenta u misiji ISAF, Jovanović je ilustrovao aktivnostima koje je bilo neophodno preduzeti, kako bi se našim vojnicima obezbijedili adekvatni uslovi za život i rad u okruženju. Bitnu karakteristiku tog angažovanja vidi i u prilici za susret sa različitim načinima života, kulturama i ljudima, posebno u drugačijem bezbjednosnom okruženju. Jovanović je kao glavni benefit učešća u misiji naveo značaj tog angažovanja sa aspekta realizacije spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, uz podsjećanje da je vremenom interesovanje vojnika za učešće u ISAF misiji postalo sve veće. U Avganistanu je trenutno deseti kontigent Vojske Crne Gore koji, u saradnji sa Oružanim snagama Republike Hrvatske, obavlja zadatke transporta i obezbjeđenja međunarodnih trening i savjetodavnih timova u zoni Regionalne komande Sjever.

Poručnik fregate Goran Đurković služio je u operaciji EU - NAVFOR Atalanta, u vodama Ardenskog zaliva. Objasnio je razliku između mirovnih misija i operacija, ocjenjujući posebno izazovnim rad u ovoj pomorskoj operaciji EU, koja ima za cilj pružanje zaštite trgovačkim brodovima i suzbijanju aktivnosti pirata.

O uslovima za rad u Zapadnoj Africi govorio je poručnik Darko Pavlović, koji je bio učesnik u misiji UNMIL Liberija, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. On je učešće u misijama opisao kao priliku da vojnici djeluju kao ambasadori Crne Gore i na najbolji način predstave svoju zemlju.

Na panelu “Bezbjednost Crne Gore u evroatlantskim strukturama“ učesnici su bili dekan Veleučilišta VERN iz Zagreba prof. dr Vlatko Cvrtila, prof. dr Ivan Mašulović i doc. dr Olivera Injac sa Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica i mr Ivan Jovetić sa Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis UDG.

Profesor Cvrtila govorio je o iskustvima Republike Hrvatske u integracijskim procesima, akcentirajući izazove u sprovodjenju političkih reformi i specifičnosti hrvatskog modela podizanja podrške javnosti integracionim procesima. Njegova poruka studentima bila je da je u okviru NATO-a moguće imati svoje opredjeljenje i slijediti sopstvene nacionalne interese.

Profesor Ivan Mašulović govorio je o ulozi Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u procesu integracije u NATO. Teme njegovog izlaganja bila i su pitanja izbora između samostalne i zajedničke izgradnje odbrambenih kapaciteta, učešća vojnika u međunarodnim misijama i operacijama, jačanja antikorupcijskih aktivnosti, uloga žena u sektoru bezbjednosti, značaj regionalne saradnje, obuke i edukacije. Profesor Mašulović je zaključio da je Crna Gora mali, ali pouzdan partner, da ispunjava zadatke koji su pred nju postavljeni, u skladu sa najvećim standardima NATO.

Mr Ivan Jovetić govorio je o međusobnoj uslovljenosti bezbjednosti i ekonomskog razvoja, naročito u regionu Zapadnog Balkana. Takođe je podsjetio da nijedna država ne može samostalno ostvariti bezbjednost na nivou koji se može obezbijediti putem kolektivne odbrane, što se odnosi i na slučaj Crne Gore.

Teme izlaganja doc. dr Olivere Injac bile su savremeni izazovi bezbjednosti, te mogući izvori ugrožavanja bezbjednosti Crne Gore. “Rizici su brojni i transnacionalne prirode koji su često kompleksni, povezani i uslovljeni”, kazala je ona, ocijenivši da ni jedna država ne može izolovano postići zadovoljavajući stepen bezbjednosti. Takođe je naglasila značaj saradnje među državama koja može biti postignuta samo na bazi povjerenja među partnerima.

Studenti su aktivno učestvovali u radu panela brojnim komentarima i pitanjima. Zaključak panela, prema njihovim riječima, mogao bi biti da integracioni procesi doprinose stabilnosti Crne Gore i regiona, te da je integracija u NATO savez i u ekonomskom pogledu isplativija nego opcija neutralnosti.

Radni dio seminara „Evroatlantizam - sigurna luka“ završen je posjetom Luci Bar, gdje su studenti imali priliku da se upoznaju sa radom ove crngorske kompanije, kao i sa značajem procesa kodifikacije prozivoda i usluga u skladu sa NATO standardima.

NATO sistem kodifikacije je nastao iz potrebe da saveznici budu interoperabilni, odnosno da i u materijalnoj sferi i sferi logistike govore jednim i svima razumljivim jezikom. Procesom kodifikacije, kompanije obezbjedjuju sebi vidljivost i prisustvo na tržištima država NATO i država partnera NATO, koje koriste ovaj sistem kodifikacije.

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?