Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Lukšić: Očuvanje zamaha u procesu proširenja obaveza je i Crne Gore i EU

Evropska komisija je u Izvještaju o napretku prepoznala napore Crne Gore, a očuvanje zamaha u procesu proširenja obaveza je obiju strana - istakao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić na sastanku IX Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP), koji je održan u Briselu. Pri tome je dodao da će Crna Gora nastaviti da ohrabruje države regiona u pravcu zajedničke akcije na projektno-orijentisanu saradnju.

Potpredsjednik Lukšić je podvukao i značaj dijaloga i međuinstitucionalne saradnje u procesu evropske integracije, naglasivši doprinos Skupštine i naročito skupštinskog Odbora za evropske integracije, na ispunjavanju prioriteta koji proizilaze iz naše evropske agende. „Profesionalna, posvećena i prije svega iskrena saradnja između Skupštine i Vlade Crne Gore u aktivnostima vezanim za proces pristupanja EU, od ključne je važnosti za unapređenje reformi neophodnih za dalji napredak integracionog procesa“ - istakao je potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Vlade je, takođe, podsjetio na napredak koji je Crna Gora ostvarila u okviru novog pristupa u pregovorima i naglasio da je Crna Gora postavila vladavinu prava kao strateški prioritet, o čemu svjedoči i uspješna nominacija nosilaca ključnih pravosudnih funkcija i formiranje svih pravosudnih tijela i institucija u skladu sa amandmanima na Ustav Crne Gore. Takođe je podsjetio da se do kraja godine očekuje usvajanje više zakona iz oblasti borbe protiv korupcije, finansiranja političkih partija, lobiranja i konflikta interesa, a osvrnuo se i na rezultate ekonomske politike i strukturnih reformi, kao i na izradu Nacionalnog programa ekonomskih reformi, na čijoj pripremi Crna Gora intezivno radi. 

Lukšić će sjutra u Briselu učestvovati na sastanku Odbora za vanjske poslove evropskog parlamenta.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija/Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?