Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Na Regionalnoj konferenciji ministara saobraćaja u Skoplju poručeno: Postojeću mrežu treba unapređivati, ali i izgrađivati novu infrastrukturu

Region Zapadnog Balkana će biti pod posebnom pažnjom Komesarijata za saobraćaj Evropske komisije, a mrežu koja je ustanovljena u regionu treba unapređivati sa aspekta bezbjednosti, kao i kroz izgradnju nove infrastrukture - istakla je komesarka za saobraćaj Violeta Bulc na ministarskoj konferenciji u Skoplju, kojom je obilježena dekada regionalne saradnje u razvoju saobraćaja u Jugoistočnoj Evropi. Komesarka Bulc je pri tome izrazila oprez zbog kompleksnosti i zahtjevne realizacije tih projekata.

Teme ovogodišnje konferencije, na kojoj učestvuje i delagacija Crne Gore koju predvodi ministar Ivan Brajović, bile su: jačanje regionalne saradnje u oblasti transporta, razvoj prioritetnih projekata, razmatranje novih zajedničkih projekata i dalje unapređenje zajedničke transportne politike. Na konferenciji su izlagali resorni ministri Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova, predstavnici ministarstava BIH i Srbije, kao i visoki predstavnici Evropske komisije, a teme

Ministar Brajović je u svom izlaganju istakao da su zemlje Zapadnog Balkana u prethodnoj deceniji puno investirale u kreiranje i ojačavanje platforme u oblasti saobraćaja, koja je omogućila realizaciju jednog od najznačajnijih ciljeva, a to je uključivanje SEETO sveobuhvatne mreže kroz revidovanu EU regulativu smjernica za Trans-Evropske transportne mreže, u Trans-Evropsku transportnu sveobuhvatnu mrežu.

Prezentirajući prioritetne projekte, kao i institucionalni i zakonski napredak koji je postignut u svim vidovima saobraćaja, ministar Brajović je naglasio da će Crna Gora i ubuduće nastojati da održi kontinuitet i balans između rekonstrukcije i održavanja postojeće infrastrukture i izgradnje nove, sa fokusom na rute koje su definisane u proširenju Trans-evropske saobraćajne mreže na susjedne zemlje Zapadnog Balkana (SEETO sveobuhvatna mreža). U tom kontekstu, podsjetio je da je početak izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa, (putni pravac 4 SEETO-a), ušao u finalnu fazu.

Direktor Direktorata za susjedstvo i proširenje Jean Eric Paquet u obraćanju učesnicima konferencije istakao je značaj Berlinskog procesa i potrebu jače i kavalitetnije međusobne povezanosti, kao i povezanosti zemalja regiona sa Evropskom unijom.

Učesnici konferencije su se saglasili da je u narednom periodu, kroz konkretne projekte, potrebna snažnija finansijska podrška Evropske komisije kako bi se omogućila što kvalitetnija i brža integracija u Trans-Evropsku transportnu mrežu, izrazivši zadovoljstvo Berlinskim procesom i mogućnostima koje se za region Zapadnog Balkana otvaraju kroz inicijativu za 'povezivanjem'.

Saradnja ministara saobraćaja Regiona ustanovljena je Memorandumom o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u Jugoistočnoj Evropi (SEETO Memorandum), koji su u Luksemburgu 2004. godine potpisale Evropska komisija i vlade: Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova. Crna Gora kao punopravni član aktivno učestvuje u ovom programu, a kroz njega i u regionalnoj saradnji, koja je kamen temeljac politike Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana u oblasti saobraćaja.

Ovogodišnju konferenciju je organizovalo makedonsko Ministarstvo saobraćaja, u saradnji sa Generalnim direktoratom za mobilnost i transport Evropske komisije i Sekretarijatom za posmatranje trasnporta u jugoistočnoj Evropi (SEETO).

Na marginama konferencije ministar Brajović se sastao sa kolegama iz Makedonije, Albanije i Kosova, kao i sa Mary Crass - direktorkom za politiku i pripremu Samita ministara Međunarodnog saobraćajnog foruma, koji predstavlja najsnažniju globalnu međuvladinu organizaciju u oblasti saobraćaja, čije su članice 54 zemlje, uključujući Ameriku, Kinu, Indiju, Australiju, Koreju, Čile, Novi Zeland itd. Gospođa Crass je pozvala ministra Brajovića da na godišnjem Samitu ministara, koji će se održati u Lajpcigu maja 2015. godine, bude jedan od panelista na temu: “Uloga saobraćaja u održivom rastu turizma”.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?