Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada: Podrška preduzećima za povećanje regionalne i lokalne konkurentnosti

Objavljeno: 12.03.2015. 22:40 Autor: Ministarstvo ekonomije / Biro za odnose s javnošću
U okviru Programa povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti, čije je izmjene i dopune usvojila Vlada na današnjoj sjednici, a koje se temelje na zahtjevu za usaglašavanje sa međunarodnim standardima poslovanja za period 2014-2016, Ministarstvo ekonomije refundiraće do 5.000 eura ili do 70 odsto opravdanih troškova za mala preduzeća, odnosno 60 odsto investicije za srednja preduzeća. 

“Odluka o ovom programu je usvojena još 2014. godine i njegova primjena je počela kada smo imali određeni broj aplikacija i prilično veliko interesovanje malih i srednjih privrednih društava za učešće. Izmjene i dopune Programa usmjerene su na proširenje djelatnosti koje mogu biti pokrivene programom, odnosno uključivanje prerađivačke industrije, trgovine, ugostiteljstva i turizma, za podršku u okviru programa za uvođenje standarda IS0 22000, odnosno HACCP uputstva”, rekla je generalna direktorica Direktorata za razvoj Ministarstva ekonomije dr Nina Vujošević.

Program se odnosi na finansijsku podršku za preduzetnike, mala i srednja privredna društva, naročito iz manje razvijenih opština i Sjevernog regiona, da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti. Program je uspješno realizovan u 2014. godini, ali se tokom realizacije ukazala potreba za određenim izmjenama i dopunama u cilju preciznijeg definisanja pojedinosti koje bi doprinijele unapređenju primjene Programa.

“Program sadrži dvije ključne komponente: prva komponentna se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima u vidu refundacije troškova akreditacije tijela za ocjenu usaglašenosti, odnosno na uvođenje standarda MEST EN ISO/IEC 17000 -akreditacija metroloških i testing laboratorija, sertifikacionih tijela, kontrolnih kuća i sl. Druga komponenta ovog programa se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima u vidu refundacije troškova implementacije standarda serija MEST EN ISO 9000 11; standard MEST ISO 14001 i standardi serije MEST EN ISO 14000; serija MEST OHSAS 18000; HALAL; KOSHER; GMP; GDP” istakla je Vujošević.

Vujošević je podsjetila da ovaj program predstavlja jednu od mjera u realizaciji programa Ekonomskih reformi koji je Vlada Crne Gore usvojila u januaru za period 2015-2017. godine, kao i jednu od mjera u realizaciji Strategije regionalnog razvoja, Strategije za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz uvođenje klastera i Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća.

Ministarstvo ekonomije / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?