Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vlahović govorila na Evroazijskom ekonomskom samitu: Nauka i tehnologija pokretačka snaga ekonomskog razvoja

Objavljeno: 09.04.2015. 19:05 Autor: Ministarstvo nauke / Biro za odnose s javnošću
Ministarka nauke Sanja Vlahović govorila je danas, 9. aprila, na Evroazijskom ekonomskom samitu, koji se održava u Istanbulu. Vlahović je govorila u okviru panela “Put ka miru: Gdje ide čovječanstvo?”, analizirajući tu temu kroz prizmu nauke i njen enorman značaj za društvo i savremeni svijet.

„Živimo u vremenu kada nije važno koliko je velika ili mala naša teritorija, koliko su velika ili mala naša prirodna bogatstva, ukoliko imamo kvalitetne ljudska resurse i razvijenu nauku i tehnologiju naša nacionalna ekonomija biće jaka i stabilna. Ukoliko želimo da napredujemo, moramo da djelujemo globalno. Danas nauka, informacije i tehnologija jesu globalne i ne poznaju granice. To je razlog zašto treba da gradimo, kreiramo, nadgrađujemo znanje, stvaramo inovacije, da bi sjutra našoj djeci mogli da kažemo šta smo stvorili za njih. Nažalost, ono što zabrinjava jeste borba koju gubimo, borba za našu planetu, gdje nam jedino savjest svakog pojedinačno i naravno nauka mogu pomoći da sačuvamo naš jedini dom u ovom univerzumu” - riječi su kojima je Vlahović završila izlaganje.

Ministarka Vlahović sastala se sa ministrom komunikacija i informacionih tehnologija Azerbejdžana Alijem Abasovim, zaduženim i za pitanja nauke. Sagovornici su izrazili želju za intenziviranje saradnje u oblasti nauke i tehnologije, kroz uspostavljanje sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji u što skorijem roku. Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti nauke i tehnologije, sa posebnim akcentom na pomoć i podršku Azerbejdžana uspostavljanju prvog naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, što je ministar Abasov podržao, uz obećanje da će preduzeti potrebne aktivnosti da ovaj projekat dobije podršku i partnerstvo Azerbejdžana.

Tokom dana ministarka Vlahović sastala se i sa ministrom za strane investicije Makedonije Furkanom Cakom, kao i generalnom sekretarkom Bečkog ekonomskog foruma, dr Elenom Kirčevom i predsjednicom Bledske škole menadžmenta prof. dr Danicom Purg.

Na marginama foruma, ministarka Vlahović se sastala i sa velikim brojem turskih privrednika i investitora, sa kojima je razmijenila mišljenja o uspostavljanju prvog naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, budući da Turska ima značajna iskustva u toj oblasti i može biti dobar model i partner u realizaciji tog projekta. Značajan broj privrednika pokazao je interesovanje za ovaj projekat, kao i za projekat uspostavljanja centara uspješnosti i saradnju sa već formiranim centrom u oblasti bioinformatike na Elektrotehničkom fakultetu. 

Ministarstvo nauke / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?