Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Delegacija Crne Gore na proljećnom zasijedanju MMF-a i Svjetske banke: Dogovoren nastavak saradnje Crne Gore i MMF-a

Objavljeno: 21.04.2015. 21:59 Autor: Ministarstvo finansija/Biro za odnose sa javnošću
U nastavku proljećnog zasijedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, crnogorska delegacija, koju predvode ministar finansija Radoje Žugić i guverner CBCG Milojica Dakić, susrela se sa visokim predstavnicima MMF-a: direktorom za Evropu Polom Tomsenom, izvršnim direktorom Holandske konstituence Menom Snelom, direktorom Odjeljena za statistiku Džonom Milerom i šefom misije za Crnu Goru Alsadairom Skotom.

U razgovoru sa gospodinom Tomsenom, članovi crnogorske delegacije su se posebno osvrnuli na efekte fiskalne konsolidacije i stabilnost budžeta u svijetlu finansiranja izgradnje autoputa. Ministar Žugić je podsjetio na ostvarene rezultate u toj oblasti, ocijenivši da finansiranje auto-puta neće ugroziti fiskalnu stabilnost. On je, u tom kontekstu, istakao da je za ovu godinu planiran nizak nivo deficita tekuće potrošnje, te da će se od naredne godine onemogućiti zaduživanje radi finansiranja tekuće potrošnje. Guverner Centralne banke Milojica Dakić upoznao je sagovornika sa situacijom u bankarskom sektoru, naglasivši da je crnogorski bankarski sistem stabilan, likvidan i solventan. Istakao je i da postoji veliko interesovanje za otvaranje novih banaka i da je u prethodnih godinu dana CBCG izdala tri nove licence.

Na sastanku sa izvršnim direktorom Holandske konstituence gospodiom Snelom razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u zemljama konstituence i planovima vezanim za dalji rad konstituence. Na sastanku je posebno analizirana mogućnost uticaja grčke krize na Crnu Goru, uz konstataciju da stanje u Grčkoj nema direktnog uticaja na crnogorsku ekonomiju, budući da je crnogorski izvoz u Grčku ispod 0,01% od ukupnog izvoza, a slična je sutuacija i sa učešćem investicija iz Grčke. Gospodin Snel je izrazio spremnost za pružanje podrške i nastavak saradnje sa Crnom Gorom. 

Dosadašnji progres u razvoju statističkog sistema Crne Gore bila je tema sastanka sa direktorom Odjeljena za statistiku u MMF- u Džonom Milerom. Konstatovano je da je ostvaren veliki napredak u prethodnom periodu, naročito u oblasti nacionalnih računa, ali i da su potrebna dalja unapređenja. Kao naročito značajan, ocijenjen je trogodišnji program tehničke pomoći MMF-a, koji je finansirala Vlada Japana. MMF je izrazio spremnost da i u narednom periodu pruži tehničku pomoć Crnoj Gori u domenu unapređenja statistike.

Na sastanku sa šefom misije MMF-a za Crnu Goru, gospodinom Skotom, razmatrana je trenutna ekonomska situacija u Crnoj Gori, uz poseban osvrt na mjere fiskalne i monetarne politike. Ministar finansija i guverner CBCG istakli su visok nivo saradnje sa MMF-om u prethodnom periodu. Na sastanku su dogovorene i naredne posjete MMF-a Crnoj Gori i razmotrene mogućnosti za pružanje tehničke pomoći Crnoj Gori.


Ministarstvo finansija/Biro za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?