Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Kavarić na sastanku ministara ekonomije u Berlinu: Regionalna saradnja podstiče investicije, privredni rast i zapošljavanje

Objavljeno: 22.04.2015. 00:57 Autor: Ministarstvo ekonomije/Biro za odnose s javnošću
Biro„Saradnja zemalja regiona značajno je ojačala od ministarskog sastanka u Berlinu i očekivanja su da ćemo obezbijediti konkretne rezultate za određene investicione projekte na predstojećem samitu u Beču“ - kazao je ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić koji je, na poziv predsjednika Istočnog odbora njemačke privrede Eckharda Cordesa i direktora Odbora Rainera Lindnera, učestvovao na sastanku ministara ekonomije zemalja Regiona danas u Berlinu.

Kavarić je posebno naglasio značaj projekata kao što su Jadransko-jonski gasovod (IAP), Jadransko-jonski autoput i revitalizacija pruge Beograd - Bar za razvoj ne samo Crne Gore, već i cijele regije. Takođe se osvrnuo i na interkonektivni kabal sa Italijom, koji je značajan podsticaj za sve investitore u oblasti energetike na čitavom Balkanu.

Obraćajući se predstavnicima kompanija, ministar je istakao da je Crna Gora veoma zainteresovana za učešce njemačkih investitora u Crnoj Gori, posebno u industriji.

„Imamo puno toga da ponudimo - kroz projekte biznis zona, podsticaj za investiranje, poresku politiku... I ne samo za velike projekte, već i za učešce malog i srednjeg biznisa u oblastima koje su prepoznate kao investicione prednosti, kao sto su energetika i infrastruktura“, kazao je ministar Kavarić.

Pored ministra Kavarića, sastanku su prisustvovali i ministri i ambasadori zemalja regiona, predstavnici Evropske komisije, Ministarstva ekonomije i energetike Njemačke i predstavnici kompanija/članova Istočnog odbora njemačke privrede.

Direktor Istočnog odbora njemačke privrede Rainer Lindner kazao je da je ministarski sastanak, kome prisustvuju i predstavnici kompanija, prilika da se definišu postojeći, ali i novi projekti i ideje koji imaju perspektivu i konkretna interesovanja njemačkih kompanija. „Fokus je na projekte u oblasti infrastrukture, energetike, održivog razvoja i podrške malom i srednjem biznisu“, kazao je Lindner.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić naglasio je značaj regionalnih projekata i zajedničkog nastupa prema finansijskim institucijama za projekte od regionalnog značaja, ističući da je Srbija sprovela niz reformi na svom putu ka EU.

Na sastanku je zaključeno da poboljšanje regionalne saradnje i ekonomska stabilnost predstavljaju neke u nizu uslova za postizanje evropskog standarda i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU. Zato je od izuzetne važnosti postizanje konkretnih rezultata baziranih na investicionim projektima. Unapređenje međusobne povezanosti zemalja regiona, ali i njih sa EU, ključni su faktor za podsticanje privrednog rasta i zapošljavanja na Zapadnom Balkanu.


Ministarstvo ekonomije/Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?