Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sumiran dosadašnji učinak i usaglašeni ciljevi za razvoj visokog obrazovanja na Konferenciji u Jerevanu

Objavljeno: 15.05.2015. 22:00 Autor: Ministarstvo prosvjete / Biro za odnose s javnošću

Na Konferenciji o visokom obrazovanju i IV Bolonja forumu u Jerevanu, koji je otvorio predsjednik Jermenije Serž Sargsjan, učestvovala je crnogorska delegacija koju je predvodio ministar prosvjete mr Predrag Bošković.

U okviru Konferencije održane su sesije na kojima se razgovaralo o finasiranju, međunarodnoj podršci, edukaciji, istraživanju i inovacijama, jednakim šansama, uticaju bolonjskog procesa na Evropski prostor visokog obrazovanja (EHEA), učenju i studentskoj angažovanosti, socijalnim dimenzijama i jednakosti.

Na prvoj pararelnoj sesiji, šefovi delegacija govorili su o fundamentalnim vrijednostima visokog obrazovanja u kontekstu trenutnih političkih, socio-ekonomskih i demografskih izazova poput ekonomske krize, regionalnog konflikta, tehnološkog razvoja, migracija i promjena na tržistu rada.

Tokom konfrencije sumirani su zaključci o implementaciji bolonjskog procesa, sa akcentom na preporuke Druge istrazivačke konferencije održane u Bukureštu 2012. godine.

Sumirajući zaključke, šefovi delegacija 29 zemalja su se saglasili oko četiri glavna cilja vezana za budućnost visokog obrazovanja i to:

- osnaživanje kvaliteta i održivosti učenja i nastave sa ciljem dovođenja visokog obrazovanja i osoblja u korak sa digitalnim tehnologijama;
- usklađivanje sa potrebama tržista rada i stvaranja mogućnosti za zapošlavanje svršenih studenata;
- unapređenje inkluzivnosti obrazovnih sistema kada su u pitanju migracije i demografske promjene i
- implementacija i realizacija strukturnih reformi, kao preduslova za konsolidaciju Evropskog prostora visokog obrazovanja i dugoročno gledano, njegovu uspješnost.

Ovi ciljevi, koji su ujedno i glavni ciljevi EHEA, biće prioritetni zadaci u narednom periodu svih država članica, a njihov učinak će se preispitivati na sljedećoj Konferenciji koja će biti održana u Francuskoj 2018. godine.

Na Konferenciji, koju je zatvorio premijer Jermenije Hovik Abrahamijan, Bjelorusija je postala nova članica Bolonjske deklaracije.

Ministarstvo prosvjete / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?