Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vlahović učestvuje na Svjetskom forumu o interkulturalnom dijalogu u Bakuu

Objavljeno: 18.05.2015. 22:31 Autor: Ministarstvo nauke / Biro za odnose s javnošću

Delegacija Crne Gore, koju predvodi ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, učestvuje na Trećem Svjetskom forumu o interkulturalnom dijalogu, koji se 18. i 19. maja održava u Bakuu.

Forum se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva, i u saradnji sa UNESCO-m, UN Alijansom civilizacije, Svjetskom turističkom organizacijom, Savjetom Evrope i Islamskom organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), u okviru Baku procesa za interkulturni dijalog.

Forum je otvorio predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, nakon kojeg se okupljenim zvaničnicima obratila i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

Svjetski forum o interkulturalnom dijalogu okupio je predsjednike država, šefove međunarodnih organizacija, šefove vlada, ministre kulture, nauke, turizma, parlamentarce i diplomate, kao i predstavnike nevladinog sektora, što otvara mogućnost za brojne bilateralne susrete i konkretne dogovore za saradnju u oblastima kulture i nauke sa zemljama učesnicama Foruma.

Ministarka Vlahović učestvovaće sjutra na Ministarskom sastanku, koji se održava u okviru Svjetskog foruma. Ministarski sastanak biće prilika da ministri iz svoje vizure daju doprinos u sagledavanju izazova koji nas očekuju u budućnosti, kroz nauku, kulturu, održivi razvoj i dijalog.

Ministarka Vlahović i dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru prof. dr Danilo Nikolić posjetili su danas Državnu pomorsku akademiju Azerbejdžana, sa kojom je Univerzitet Crne Gore početkom godine potpisao Sporazum o saradnji. Cilj posjete bila je konkretizacija saradnje dvije institucije u razmjeni studenata, saradnji na zajedničkim projektima i obukama azerbejdžanskih studenata i pomoraca u jednom od najsavremenih off-shore simulacionih centara u Evropi. Tokom razgovora postignut je dogovor o realizaciji svih navedenih inicijativa, uz naglašeno interesovanje za crnogorsko-norveški centar za obuku pomoraca.

Na marginama Foruma, Vlahović će održati i niz bilateralnih susreta sa svojim azerbejdžanskim kolegama.

U delegaciji Crne Gore nalaze se dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru prof. dr Danilo Nikolić, predstavnica Ministarstva kulture i direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara mr Anastazija Miranović. potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić i ambasador Crne Gore u Turskoj, zadužen i za Azerbejdžan Branko Milić.

Ministarstvo nauke / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?