Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vlahović govorila na konferenciji u Bakuu: Postignut dogovor o proširenju saradnje u oblasti nauke i obrazovanja sa Azerbejdžanom

Objavljeno: 19.05.2015. 23:37 Autor: Ministarstvo nauke / Biro za odnose s javnošću

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović učestvovala je danas, u okviru Trećeg svjetskog foruma o interkulturalnom dijalogu u Bakuu, na ministarskoj konferenciji na kojoj su ministri kulture, nauke i održivog razvoja i turizma raspravljali o smjernicama i strategijama nakon 2015. godine i važnosti povezivanja ovih domena u kreiranju budućih politika.

Vlahović je u svom govoru istakla da su nauka, obrazovanje i kultura temelji razvoja i generatori promjena. “Ove tri oblasti utiču na ostale da se razvijaju, kreirajući multiplikativne efekte. Ključnu sponu u stvaranju jedinstva među njima čini dijalog, i zato je on ključan za ostvarenje tog cilja. To je i razlog našeg okupljanja, kako bi kroz dijalog inicirali tješnju saradnju u navedenim oblastima i njihovom sinergijom postigli progres” - istakla je ministarka.

Ministarka Vlahović susrela se tokom dana sa zamjenikom ministra obrazovanja Firudinom Gurbanovim, sa kojim je razgovarala o intenziviranju saradnje u oblasti nauke i obrazovanja, u smislu razmjene studenata i mobilnosti naučnika i istraživača, posebno za pojedine oblasti poput energije, turizma i održivog razvoja. Gospodin Gurbanov je istakao da resor obrazovanja želi pospješivanje mobilnosti studenata, ali i saradnju i aktivnost na zajedničkim projektima u oblasti energije, gdje Azerbejdžan ima velike potencijale, ali i u oblasti turizma i kulture. Pomoćnik Gurbanov obrazložio je ministarki Vlahović usvajanje nove strategije razvoja obrazovnog sistema Azerbejdžana, na insistiranje predsjednika Aliyeva, koji se temelji na otvaranju sistema za saradnju sa drugim zemljama, intenzivnijoj razmjeni, mobilnosti, zajedničkim inicijativama i projektima.

Ministarka Vlahović bila je i gost Ministarstva komunikacija i visokih tehnologija Azerbejdžana, gdje je imala sastanak sa pomoćnikom ministra Elmirom Valizadeom, direktorom Direkcije za međunarodnu saradnju Mukhtarom Mammadovim i direktorom projekta Visokotehnološkog naučnog parka Seymurom Aghayevim, sa kojima je dogovorena konkretna saradnja u oblasti nauke i inovacija. Dva ministarstva su se usaglasila o saradnji u oblasti biotehnologije, s obzirom da je Crna Gora u toj oblasti prošle godine uspostavila prvi centar uspješnosti i da Azerbejdžan ulaže velika sredstva u razvoj te oblasti. Na sastanku je bilo riječi i o saradnji crnogorskih naučnih institucija sa naučnim i obrazovnim institucijama u Azerbejdžanu, posebno sa onima koje se bave energijom, poput Državne Akedemije za ulje i gas. U fokusu razgovora bila je i konkretizacija saradnje na projektima uspostavljanja naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori i Visoko-tehnološkog naučnog parka u Azerbejdžanu. U tom kontekstu, dva ministarstva odlučila su da u najskorijem roku pokrenu inicijativu za održavanje zajedničkog Foruma privrednih kompanija i firmi iz Crne Gore i Azerbejdžana radi razmjene iskustva, ideja i uspostavljanja konkretnih koraka na realizaciji i povezivanju ova dva projekta, koji su od velikog značaja za obje države.

Svjetski forum o interkulturalnom dijalogu, koji se zatvara danas, okupio je predsjednike država, šefove međunarodnih organizacija, šefove vlada, ministre kulture, nauke, turizma, parlamentarce i diplomate, kao i predstavnike nevladinog sektora što je otvorilo mogućnost za brojne bilateralne susrete i konkretne dogovore za saradnju među svim zemljama učesnicama Foruma.

Ministarstvo nauke / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?