Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vlahović u Oslu: Proširenje saradnje Fakulteta za pomorstvo sa Vladom Kraljevine Norveške

Objavljeno: 04.06.2015. 21:55 Autor: Ministarstvo nauke / Biro za odnose s javnošću
Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, boravi u posjeti Norveškoj, gdje se danas sastala sa visokom savjetnicom za Jugoistočnu Evropu Norveškog Ministarstva inostranih poslova,Camillaom Røssaak. Tema razgovora bio je nastavak saradnje na projektu HERD, kojim Vlada Kraljevine Norveške finansira laboratorije i simulatore na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, u iznosu od oko 1.5 miliona eura. Sastanku su prisustvovali dekani institucija iz Norveške i sa Univerziteta Crne Gore, koji su uključeni u ovaj projekat i koji su prezentirali namjeru da te savremene laboratorije i trening centar sa simulatorima u Kotoru, preraste u manji naučno-tehnološki park u okviru nastavka finansiranja ovog projekta. 

Gospođa Røssaak i ministarka Vlahović zaključile su da je dosadašnja saradnja izuzetno uspješna i da se, nakon formalne revizije projekta koja je već u toku, realno može očekivati nastavak projekta sa proširenjem kapaciteta na nove sadržaje. Crnogorska strana predložila je da u najkraćem roku napravi predlog prostornih i ostalih preduslova za izgradnju novih kapaciteta u Kotoru, kako bi norveška Vlada razmotrila predlog nastavka projekta i dodatnih investicija. Takođe je ocijenjeno da već postojeći projekti iz oblasti nauke i visokih tehnologija, kao i izuzetna saradnja sa Vladom Kraljevine Norveške, daje dobru osnovu sa formalizovanje saradnje putem sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji između dvije države, zaključak je sastanka. 

U okviru neformalne posjete univerzitetima i naučnom skupu o novim tehnologijama u Oslu, ministarka Vlahović sastala se i sa državnom sekretarkom Ministarstva ekonomije, trgovine i ribarstva Dilek Ayhan, u cilju dobijanja podrške za nastavak finansiranja projekta izgradnje laboratorija i simulatora za pomorstvo i naučnog parka u Kotoru. Takođe je bilo riječi i o politici klastera koju norveška Vlada uspješno primjenjuje, a koja je dobar primjer za Crnu Goru, posebno kada su u pitanju projekti izgradnje naučno-tehnoloških parkova i inovacionih centara.

Ministarstvo nauke / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?