Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Budva: Potpisana zajednička izjava o projektu Jadransko-Jonski gasovod

Na marginama Foruma „To be secure“ koji se održava u Budvi, ministri vanjskih poslova i ekonomije Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije potpisali su zajedničku izjavu o Jadransko-Jonskom gasovodu (IAP), kojom su potvrdili snažnu podršku implementaciji projekta koji je, kako je naglašeno, od izuzetnog značaja za zemlje regiona, kao i Južne i Centralne Evrope, kako u smislu energetske sigurnosti, tako i u pogledu diversivikacije izvora.

Sastankom su predsjedavali potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Zajedničkom izjavom, ministri su se saglasili da će sve zemlje potpisnice podržati i ohrabriti osnivanje međudržavnog komiteta i potpisivanje memoranduma o razumijevanju u najkraćem mogućem periodu, sa ciljem uspostavljanja stalnog operativnog tijela koje će koordinirati sve buduće administrativno-tehničke aktivnosti. Dodatno, to tijelo će biti zaduženo i za pripremu plana zajedničkih aktivnosti za buduću implementaciju projekata, najkasnije do 1. oktobra ove godine.

Budvanskom Izjavom o Jadransko-Jonskom gasovodu države regiona su još jednom potvrdile snažnu političku podršku realizaciji projekata od zajedničkog značaja i daljoj afirmaciji veoma sadržajne regionalne saradnje.

BiroNa marginama 2BS foruma, potpredsjednik Lukšić se sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara američkog Stejt dipartmenta Hojtom Brajanom Jiem. U razgovorima je ocijenjeno da je Crna Gora ostvarila vidljiv napredak u ključnim oblastima, te da je veoma važno da do kraja godine nastavi istim intezitetom, kako bi ispunila sve preduslove za dobijanje poziva za članstvo u NATO.

Obostrano je ocijenjeno da je Crna Gora veoma posvećena ispunjavanju obaveza iz evroatlantske agende, te da će njeno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu doprinijeti jačanju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu cijelog regiona.

Sagvornici su razmijenili mišljenja i o regionalnim pitanjima i važnosti kontinuirane posvećenosti daljem razvoju regionalne saradnje, koja doprinosi i pojedinačnom razvoju svake od zemalja.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?