Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Berlin: Njemačka pozdravlja značajan napredak Crne Gore u ispunjavanju obaveza članstva u EU

Sprovođenjem obaveza iz pregovaračkog procesa, a posebno naporima koje ulaže u jačanje vladavine prava, Crna Gora nastavlja da potvrđuje svoje suštinsko evropsko opredjeljenje, saopštio je ministar za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Mihael Rot u razgovoru sa državnim sekretarom za evropske integracije i glavnim pregovaračem Aleksandrom Andrijom Pejovićem danas u Berlinu.

Ambasador Pejović je zahvalio na podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja i na otvorenom zalaganju za politiku proširenja na države Zapadnog Balkana. Upoznao je sagovornika sa aktuelnim stanjem u pristupnim pregovorima, tekućim reformama i planovima za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja. Glavni pregovarač je posebno ukazao na značaj i napore koje crnogorske institucije ulažu u sprovođenje reformi iz oblasti vladavine prava. Informisao je sagovornika o ostvarenim rezultatima na zaokruživanju zakonodavnog okvira i istakao jednaku posvećenost i spremnost na sprovođenje usvojenih propisa i postizanja mjerljivih rezultata u praksi.

Ministar Rot je pozdravio ostvarene rezultate i izuzetno pozitivnu ulogu koju Crna Gora ima na Balkanu, kao i činjenicu da naša država ima usklađenu vanjsku politiku sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. Istakao je da će Njemačka nastaviti da prati i podržava evropski put Crne Gore kroz konkretne vidove bilateralne i tehničke saradnje. U tom smislu je istakao da Njemačka poklanja posebnu pažnju integraciji država Zapadnog Balkana u EU, što potvrđuju konkretne inicijative u toj oblasti.

Glavni pregovarač je razgovarao i sa poslanikom Bundestaga Hansom Peterom Fridrihom, sa kojim je razmijenio mišljenja o ekonomskom razvoju Crne Gore, finansijskoj situaciji i unapređenju saradnje sa njemačkom privredom. Sagovornici su razgovarali o ključnim potrebama i izazovima iz pregovaračkog procesa i, u tom kontekstu, saglasili se o važnosti intenziviranja komunikacije i saradnje između resornih organa i nastavka pružanja ekspertske podrške u više konkretnih oblasti. 

Prilikom susreta sa šefom predstavništva GIZ-a Klausom Briknerom, obostrano je izraženo zadovoljstvo uspostavljenim mehanizmom saradnje koji ima za cilj jačanje kapaciteta za proces pristupanja EU. Na sastanku je istaknuto da će GIZ nastaviti da, kroz različite programe obuke, doprinosi unapređenju znanja i vještina, a time i spremnosti crnogorskih institucija da odgovore na evropske obaveze.

U razgovoru sa zamjenikom šefa Departmana za evropsku politiku u Kabinetu kancelarke Merkel Francom Nojederom, ocijenjeno je da je zabilježen značajan pozitivan razvoj u prethodnom periodu i prenijeto očekivanje da će Crna Gora i dalje biti uspješna priča u evropskom integracionom procesu. Njemačka strana je pozdravila i pohvalila aktivnosti pregovaračkog tima u svim sektorskim politikama i iznijela uvjeravanje da će se takav pozitivan trend nastaviti i ubuduće, posebno u napredovanju u vladavini prava. 

Ambasador Pejović je tokom dvodnevne posjete Berlinu imao sastanke sa zamjenikom generalnog direktora za evropska pitanja i vanjske odnose EU Joahimom Blajkerom, šefom Odsjeka za EU proširenje u Ministarstvu vanjskih poslova Kristijanom Markertom, te specijalnim izaslanikom za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA u Ministarstvu vanjskih poslova Ernstom Rajhelom i šefom Odsjeka za saradnju sa Jugoistočnom Evropom u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Dirkom Šatšnajderom.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?