Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Stigla prva isporuka mehanizacije za radove na izgradnji autoputa

Prva veća isporuka mašina i mehanizacije za radove na izgradnji autoputa Bar – Boljare (dionica Smokovac-Uvač-Mateševo) stigla je u Luku Bar, odakle će u naredne dvije sedmice biti transportovana na gradilište. Iz Kine je u Crnu Goru dopremljeno 267 mašina ukupne vrijednosti 20,4 miliona USD, koje će se najvećim dijelom koristiti u ovoj fazi radova na izgradnji autoputa. 

U sklopu prve isporuke iz tri kineske luke (Šangaj, Ćindao i Tianđin) stigli su utovarivači koji se koriste za zemljane radove, aksijalni ventilatori za provjetravanje pri izgradnji tunela, agregati za struju, kompresori za vazduh, pumpe za beton, bageri i vibro valjci za sabijanje tla. U narednom periodu očekuju se još dvije isporuke sa 51 mašinom, čime će sva potrebna mehanizacija biti kompletirana i spremna za početak radova na izgradnji autoputa.

Iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je izvođač radova na izgradnji autoputa, kazali su da je sada u toku izgradnja kampova za smještaj radnika i da se privode kraju aktivnosti na kompletiranju prve faze zapošljavanja domaće radne snage. „Prošle sedmice imali smo redovni sastanak sa ministrom saobraćaja i pomorstva, gospodinom Brajovićem, u cilju izvještavanja o trenutnim aktivnostima na realizaciji projekta. Ministar je izrazio nadu u intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta, kako bi konkretni radovi na izgradnji prvih dijelova autoputa počeli što prije, ističući da će investitor i dalje pružati maksimalnu podršku izvođaču u okvirima svojih nadležnosti, a u skladu sa ugovorom i relevantnim propisima“ - saopštio je novoimenovani direktor kompanije CRBC, Gao Liang

On je poručio da je za CRBC izgradnja autoputa Bar-Boljare veliki izazov, ali i da su u potpunosti spremni za završetak pripremnih radova i prelazak u narednu fazu gradnje. 

Povodom dolaska prvog većeg kontingenta građevinske opreme u Luku Bar, ministar Ivan Brajović je izrazio nadu da će ovaj projekat biti primjer saradnje na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata. Ministar je istakao značaj angažovanja domaćih podizvođača, što će biti snažan impuls daljem privrednom rastu i razvoju Crne Gore, i ukazao da će posebna pažnja biti posvećena kvalitetu izvedenih radova i poštovanju domaćih i međunarodnih standarda i pravila struke.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?