Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Lukšić boravio u Vatikanu: Veoma dobri odnosi Crne Gore i Svete Stolice

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravio je danas u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici.

BiroTokom posjete Vatikanu, potpredsjednik Lukšić se susreo sa papom Franjom i imao odvojene razgovore sa državnim sekretarom Svete Stolice - kardinalom Pjetrom Parolinom i sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama - monsinjorom Polom Ričardom Galagerom.

U razgovoru sa papom Franjom, potpredsjednik Lukšić je istakao značaj i vrednovanje papinog zalaganja za mir, pravdu i jednakost među ljudima, aktivnosti ka pomoći nerazvijenim zemljama, borbi protiv siromaštva, kao i snaženju ekumenskog dijaloga i politike održivog razvoja. Prenijevši pozdrave predsjednika Vujanovića, potpredsjednik Lukšić je ponovio poziv papi Franju da posjeti našu zemlju.

Na sastancima sa državnim sekretarom Parolinom i monsinjorom Galagerom izraženo je obostrano zadovoljstvo bilateralnim odnosima Crne Gore i Svete Stolice, koji, kako je konstatovano, nemaju otvorenih pitanja i koji počivaju na suštinskom, konstruktivnom i intenzivnom političkom dijalogu na najvišem nivou.

Dvije strane su konstatovale da implementacija Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice predstavlja solidnu osnovu za dalje produbljivanje i unapređenje tradicionalno dobrih i prijateljskih veza dvije države, čemu nemjerljiv doprinos daju zasjedanja Mješovite komisije.

Najviši predstavnici Svete Stolice su, u kontekstu evropskih i evroatlantskih integracija naše zemlje, izuzetno pozitivno vrednovali rezultate koje je Crna Gora postigla na tom planu i istakli punu podršku Rimske kurije što skorijoj realizaciji naših strateških spoljno-političkih prioriteta.

Tokom razgovora u Vatikanu razmijenjena su mišljenja i o modalitetima daljeg unapređenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?