Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Žugić u Briselu: Pozdravljen napredak u ispunjavanju obaveza iz evropske agende

Objavljeno: 24.06.2015. 23:42 Autor: Ministarstvo finansija / Biro za odnose s javnošću

Crna Gora, uz značajnu ekspertsku, tehničku i finasijsku pomoć evropskih partnera, ostvaruje dobru dinamiku u ispunjavanju obaveza iz evropske agende iz nadležnosti Ministarstva finansija, zaključeno je u razgovorima ministra finansija dr Radoja Žugića sa zvaničnicima Evropske komisije i Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF) u Briselu.

Prvog dana trodnevne službene posjete evropskim institucijama, ministar Žugić susreo se u Briselu sa generalnim direktorom Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF) Đovanijem Keslerom, generalnim direktorom za konkurenciju u Evropskoj komisiji Aleksanderom Italianerom i direktorom za carinsku politiku, regulativu i tarife u EK Filipom Kermodeom.

U razgovoru sa Generalnim direktorom OLAF-a Đovanijem Keslerom, ministar finansija je predstavio aktivnosti koje Crna Gora sprovodi u stvaranju uslova za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 32 – Finansijski nadzor, sa posebnim fokusom na ispunjavanje evropskih standarda za sprječavanje finansijskih prevara. U narednom periodu, predloženo je unapređenje saradnje između institucija Crne Gore i OLAF-a u oblasti prevencije krijumčarenja, formiranjem zajedničkih timova i reilizacijom zajedničkih istraga.

U fokusu sastanka sa generalnim direktorom za konkurenciju u Evropskoj komisiji Aleksanderom Italianerom bilo je pitanje državne pomoći. Zaključeno je da je u ovoj oblasti, uz sugestije predstavnika EK, sprovedeno niz aktivnosti ka ispunjavanju postavljenih mjerila za otvaranje pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija. Ministar Žugić je izrazio očekivanje da će postavljena mjerila za otvaranje ovog pregovaračkog poglavlja biti ispunjena u najskorijem roku, u cilju povećanja konkurentnosti crnogorske privrede na budućem zajedničkom evropskom tržištu.

Sa direktorom za carinsku politiku, regulativu i tarife u Evropskoj komisiji Filipom Kermodeom razgovarano je o mjerilima i dinamici ispunjavanja uslova za zatvaranje pregovaračkih poglavalja 16 – Poreska politika i 29 - Carinska unija. Ministar je zahvalio Evropskoj komisiji na podršci funkcionisanju i modernizaciji carinske službe u Crnoj Gori, koja se ostvaruje kroz učešće u programima Unije Customs i Fiscalis i čiji je cilj jačanje unutrašnjeg tržišta.

Ministarstvo finansija / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?