Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uspostavljena Nacionalna tačka razmjene internet saobraćaja (IXP)

   
 
  
               
Svečanom ceremonijom koja je danas upriličena u sali Rektorata Univerziteta Crne Gore, a na kojoj su se prisutnima obratili potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović i rektorka Univerziteta Crne Gore, prof. Radmila Vojvodić, kao i rukovodilac Centra informacionog sistema Univerziteta, prof.dr Božo Krstajić, ozvaničena je uspješna realizacija projekta Uspostavljanja Nacionalne tačke razmjene internet saobraćaja.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije je u saradnji sa Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Centrom informacionog sistema Univerziteta Crne Gore, a u partnerstvu sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije(ITU) i Internet društvom (ISOC-Internet Society), 2014. godine otpočelo aktivnosti na uspostavljanju Nacionalne tačke razmjene internet saobraćaja, prepoznavši važnost ovog krucijalnog projekta u sferi informacionog društva.

Studija izvodljivosti uspostavljanja IXP-a u Crnoj Gori, pokazala je da je uspostavljanje IXP-a u Crnoj Gori alat za pospješivanje razvoja internet servisa, snižavanje cijena usluga interneta, rasterećivanje linkova za globalni pristup internetu, poboljšavanje kvaliteta usluge pristupa internetu i sigurnosti komunikacija (kako u pogledu zaštite ličnih podataka, tako i u pogledu bezbjednosti mreže), za povećanje efikasnosti biznisa i privređivanja. Takođe, uspostavljanje IXP će imati uticaja na dalji razvoj cijelog društva, jer ove mreže omogućavaju i doprinose ekonomskom razvoju, kao i modernizaciji važnih sektora, kao što su obrazovanje i zdravstvo.
 
 
Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?