Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavljene podsticajne mjere Vlade i kreditna podrška IRF-a u oblasti turizma

Tekuća politika i razvojna strategija Crne Gore prepoznaju turizam kao ključni privredni sektor, a njegov ekonomski kapacitet pretpostavka je dinamičnog razvoja i rasta BDP-a u narednom periodu - rekao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, na danas održanom skupu u hotelu Ramada, u Podgorici, povodom predstavljanja podsticajnih mjera Vlade i kreditne podrške IRF-a u oblasti turizma.

„Stimulativne mjere koje je, u cilju razvoja novih turističkih sadržaja, pripremila i planira da sprovede Vlada Crne Gore, treba da rezultiraju izgradnjom više desetina hotelskih objekata visoke kategorije, različitih tipova i kapaciteta u narednih sedam do 10 godina“, istakao je Gvozdenović. Ministar je u tom kontekstu podsjetio na činjenicu da je kompletirana planska dokumentacija, koja omogućava gradnju 130 hotela kategorije 4 i 5 zvjezdica.

„Izmjenama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata ukinuta je obaveza plaćanja komunalnih doprinosa za gradnju hotela kategorije 4 i 5 zvjezdica, a izmjenama Zakona o porezu na nepokretnosti predviđeno smanjenje godišnjeg poreza na nepokretnost do 30 % za hotele sa 4 zvjezdice i do 70 % za hotele sa 5 zvjezdica. Takođe, izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost ukinuta je obaveza plaćanja uvoznog PDV-a za isporuku proizvoda i usluga za gradnju hotela kategorije 5 i više zvjezdica“ - rekao je Gvozdenović, uz podsjećanje da je Vlada Crne Gore, u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, odnosno omogućavanja bržeg privrednog rasta, donijela i Uredbu o podsticanju direktnih investicija.

Sekretarka Sekretarijata za razvojne projekte Biserka Dragićević naglasila je da prema toj Uredbi, sredstva za podsticanje investicija mogu koristiti domaći ili strani privredni subjeki za finansiranje investicionih projekata, koji obezbjeđuju otvaranje novih radnih mjesta i doprinose privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore.

„Uredbom su sredstva za podsticanje investicija, između ostalog, namjenjena izgradnji primarnih ugostiteljskih objekata kategorije tri i više zvjezdica u jedinicama lokalne samouprave, čiji je stepen razvijenosti manji od 75 % od prosječne vrijednosti indeksa razvijenosti u Crnoj Gori, čime će se značajno uticati na podsticaj investicija i povećanje zaposlenosti na sjeveru Crne Gore. U skladu sa Uredbom, novčana sredstva za podsticanje investicija biće dodijeljena na osnovu Javnog poziva, i to za investicione projekte sa minimalnom vrijednošću ulaganja od 500 hiljada eura i najmanje 20 novih radnih mjesta otvorenih u roku od tri godine od dana zaključivanja ugovora. Javni poziv upućen je 1. jula ove godine“, kazala je Dragićević.

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda dr Zoran Vukčević istakao je da je Investiciono-razvojni fond od osnivanja kreditno podržao preko 1.100 projekta, ukupne vrijednosti blizu 250 miliona eura, od čega je u oblasti turizma i ugostiteljstva kroz direktne i aranžmane, posredstvom banaka, finansirao 141 projekat sa ukupnim sredstvima u iznosu od 45 miliona eura.

„S obzirom da je turizam prioritetni sektor crnogorske privrede, IRF je u ovoj godini posvetio dodatnu pažnju njegovom razvoju, pri čemu je investiranjem u tu djelatnost otvoreno 584 novih radnih mjesta“, rekao je Vukčević.

Procentualno učešće realizovanih kredita IRF-a u oblasti turizma i ugostiteljstva za program podrške izgradnji novih hotelskih kapaciteta je 40 procenata, dok je 43 posto realizovanih kredita za unapređenje postojećih apartmanskih i hotelskih kapaciteta. Neki od najzanačajnih objekata čija je izgradnja ili rekonstrukcija finansirana kreditima IRF-a su: Depadans hotela u Bijeloj, Bazen Aria u Podgorici, Hotel Centar u Igalu, Condo hotel u Budvi, Hotel MB Dvori u Bijelom Polju i brojni drugi.

Na prezentaciji su govorili i državni sekretar u Minisatrstvu održivog razvoja i turizma Predrag Jelušić i savjetnica za međunarodnu saradnju i razvoj u IRF Olja Stanković, koja je predstavila detalje kreditne podrške IRF-a u turizmu i ugostiteljstvu. Učešće u diskusiji uzeli su i korisnici kredita IRF fonda.

Ministar Gvozdenović i gospodin Vukčević pozvali su zainteresovane privrednike da ulažu u turizam i kandiduju svoje projekte za kreditnu podršku Investiciono-razvojnog fonda.

Prezentacija Biserke Dragićević, sekretarke Sekretarijata za razvojne projekte

Prezentacija Predraga Jelušića, državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma

Prezentacija Olje Stanković, IRF

  

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?