Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora ima podršku Luksemburga za dalje otvaranje poglavlja

Državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je 23. i 24. jula u Luksemburgu na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove država članica i država kandidata za članstvo u EU.

Sastanak je organizovan na poziv ministra vanjskih i evropskih poslova Luksemburga Žana Aselborna, u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Luksemburga EU. 

Skup je bio prilika za predstavljanje prioriteta luksemburškog predsjedništva Unijom i razmjenu mišljenja o glavnim ciljevima, zadacima i izazovima koji se nalaze pred EU u drugoj polovini 2015.

Uzimajući u obzir aktuelnu političku i ekonomsku situaciju u EU, kao i globalne izazove i uticaje, naglašeno je da će posebna pažnja tokom predstojećeg predsjedavanja biti usmjerena na podsticanje rasta investicija i zapošljavanje, produbljivanje socijalne dimenzije EU, upravljanje migracijama, digitalizaciju jedinstvenog tržišta, promociju konkurentnosti, održivi razvoj i jačanju uloge EU na globalnoj sceni.

Istaknuto je da će politika proširenja i dalje biti pod budnom pažnjom EU, te da će države članice nastaviti da prate napredak svake od država kandidata za članstvo u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja i pružaju potrebnu podršku u tom pravcu. U tom kontekstu je pohvaljen napredak Crne Gore koja je ostvarila dobar integracioni rezultat i koja je najbliža članstvu u EU.

Obraćajući se učesnicima skupa, ambasador Pejović je zahvalio što je politika proširenja našla svoje mjesto među glavnim ciljevima luksemburškog predsjedavanja EU. U vezi sa predstavljenim prioritetima, Pejović je informisao prisutne da crnogorska strana preuzima obaveze kroz usvojeni Program ekonomskih reformi, kojim su definisani pravci rasta i zapošljavanja, uz osvrt na socijalnu dimenziju i Strategiju Jugoistočna Evropa 2020.

Kad je riječ o aktivnostima u oblasti vladavine prava, glavni pregovarač je naglasio da će do kraja godine fokus biti na pripremi šengenskog akcionog plana, kao i daljem razvoju politike u odnosu na tokove ilegalnih migracija.

Na marginama sastanka ambasador Pejović je, pored susreta s predstavnicima zemalja članica EU, imao odvojene susrete sa turskim ministrom za evropske integracije Volkanom Boskirom i ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović, sa kojima je razmijenio mišljenja o napretku u procesu pristupanja, daljim obavezama i mogućnostima za saradnju u konkretnim oblastima, u cilju ubrzanja kretanja prema članstvu u EU.


Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?