Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Industrijalci iz Breše zainteresovani za ulaganja u Crnoj Gori

Objavljeno: 22.09.2015. 21:53 Autor: MINISTARSTVO EKONOMIJE
  
   
     
„Crna Gora može biti dobra mogućnost za naše firme koje su industrijski vrlo različito pozicionirane i koje se bave različitim oblastima u okviru industrijske proizvodnje“ rekao je danas u Podgorici Marko Bonometi, predsjednik Asocijacije industrijalaca provincije Breša, jedne od najstarijih udruženja Italije koje okuplja preko 1200 preduzeća sa preko 60.000 zaposlenih izvozi u preko 45 zemalja svijeta, koji se, tokom posjete predstavnika ove asocijacije Crnoj Gori, sastao sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

„Prvi utisak o Crnoj Gori je pozitivan, i shvatili smo da je ovo jedan ambijent koji je vrlo povoljan za razvoj industrije.Takođe smo shvatili da se uslovi koji se nude u smislu industrije vrlo povoljni za one koji planiraju da investiraju i da rastu industrijski ovdje“ naveo je Bonometi ističući da je italijanska industrija, posebno iz Breše, u stalnom u istraživanju novih mogućnosti za ulaganja. „U okviru čitave Evrope možemo reći da Italija doživljava jedan novi trenutak, da se industrijski još više otvara i da bilo gdje u Evropi tražimo nove mogućnosti za pozicioniranje“ kaže Bonometi dodajući da u tom smislu očekuje da će, kako prvi sastanak koji je već održan sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem u Italiji u maju ove godine gdje je predstavljen biznis ambijent u Crnoj Gori, tako i današnji sastanak „biti jedan dodatni zamajac u pokretanju industrijske saradnje Italije i Crne Gore“. Bonometi je podsjetio da jedna firma iz Breše već posluje u Crnoj Gori a to je A2A. „Kako su jedna od glavnih karakteristika italijanske industrije mala i srednja preduzeća to je još jedan razlog više što vidimo Crnu Goru srodnu u tom smislu da možemo i ovdje razvijati svoj biznis“. Ističući da je poznato da je za industrijski razvoj jako potrebno i važno da firme mogu da posluju i da budu konkurentne na tržištu, Bonometi je izrazio očekivanje da će uslovi za razvoj italijanskih firmi u Crnoj Gori biti povoljni.

„Duboko smo uvjereni da će sve ovo o čemu smo danas govorili uspjeti i da će ovo biti prilika da sa riječi krenemo na djela“ zaključio je Bonometi.

„Zadovoljstvo nam je da imamo danas u posjeti ovaku relevantnu grupu kompanija iz Breše, industrijske prijestonice toga dijela Italije koji predstavlja najbogatiji region u svijetu, Lombardiju“ naglasio je ministar Kavarić ističući da su danas tu kompanije koje su jako relevantne u raznim vidovima industrije, u metalskoj industriji u proizvodnji djelova za automobile, u industriji gvožđa.

„Sa tog aspekta drago nam je da se probudio interes kompanija iz Breše i nadamo se da je to nešto što će uroditi vrlo konkretnim investicijama. Oni će danas obići biznis zone koje u Crnoj Gori možemo da ponudimo i nadamo se da ćemo sa toga aspekta imati i nova radna mjesta na bazi investicija“ rekao je ministar Kavarić podsjećajući da je današnja posjeta industrijalaca ove značajne asocijacije reakcija na otvaranje Prvog poziva za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija kojim su predviđene subvencije po radnom mjestu između tri i deset hiljada eura za sve one koji investiraju preko 500.000 eura u industrijska postrojenja i zaposle preko 20 ljudi. Ministar Kavarić je najavio da će se, po okončanju ovog prvog Javnog poziva, raspisati i drugi, izražavajući nadu da je ovo samo početak u tom aspektu privlačenja direktnih investicija.


PR SLUŽBA
MINISTARSTVO EKONOMIJE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?