Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vlahović u Briselu sa Moedasom i Dukaurom: Nauka, izuzetno važan segment funkcionisanja Alijanse

Objavljeno: 13.10.2015. 00:00 Autor: Ministarstvo nauke / Služba za odnose s javnošću

Video: Sastanak ministarke nauke Sanje Vlahović sa Evropskim komesarom za istraživanje inovacije i nauku Nj.E Karlosom - kadrovi

Video: Izjava ministarke nauke Sanje Vlahović nakon prvog dana posjete Briselu

Video: Izjava evropskog komesara za istrazivanje inovacije i nauku Nj.E Karlosa Moedasa nakon sastanka sa ministarkom nauke

Video: Izjava zamjenika generalnog sekretara NATO-a Sorina Dukarua nakon sastanka sa ministarkom nauke

Ministarstvo naukeMinistarka nauke prof. dr Sanja Vlahović tokom posjete Briselu i Luksemburgu, sastala se danas sa komesarom za istraživanje, nauku i inovacije Karlosom Moedasom.

Ministarka Vlahović je komesaru Moedasu predstavila napredak Crne Gore u oblasti nauke i istraživanja, od privremenog zatvaranja poglavlja 25 u decembru 2012. godine, i učešće crnogorske naučnoistraživačke zajednice u EU programima i projektima. Takođe se osvrnula na dalje korake u realizaciji nove strategije razvoja nauke i aktivnosti na usklađivanju naše politike sa evropskom na podizanju kapaciteta naučne zajednice u Crnoj Gori i uspostavljanju mreže bilateralne i međunarodne saradnje, Vlahović je akcentirala instrumente koji doprinose jačoj vezi nauke i biznisa, uz očekivanje veće uspješnosti i konkretnijih benefita u narednom periodu.

Ministarka Vlahović se zahvalila EK, kao ključnom partneru, na dosadašnjoj podršci i ukazala na potrebu njenog ekspertskog i finansijskog kontinuiteta, s ciljem daljeg unapređenja crnogorskog naučnoistraživavkog sistema i većeg integrisanja u Evropski istraživački prostor.

Komesar Moedas je iskazao zadovoljstvo time što EK i Crna Gora dijele istu viziju saradnje i istakao značajan napredak Crne Gore na unapređenju sistema i kapaciteta za naučnoistraživačku djelatnost u odnosu na period prije početka pregovora, kao i na učešću naših istraživača u okvirnim programima EU. Potencirao je potrebu našeg značajnijeg učešća u Programu Horizont 2020, kao i namjeru da u narednom periodu Crna Gora dobije značajnu podršku za podizanje kapaciteta za veće korišćenje sredstava iz programa Horizont 2020 i ostalih programa EU. Moedas je izrazio spremnost za ekspertsku i finansijsku podršku Crnoj Gori u ostvarivanju ciljeva u oblasti nauke i istraživanja.

Ministarstvo naukeMinistarka Vlahović sastala se i sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a za vanredne situacije Sorinom Dukaruom, zaduženim za program “Nauka za mir i bezbijednost”.

Ministarka Vlahović je obavijestila sagovornika o posvećenosti Crne Gore evropskim i evroatlantskim integracijama, pri čemu je, osim odbrambeno-političke dimenzije, istakla važnost drugih aspekata članstva, kao što je naučni program za mir i bezbjednost - NATO SPS. U tom kontekstu, predstavila je dosadašnje učešće Crne Gore u tom programu i izrazila zahvalnost za podršku NATO-a u projektima u kojima je učestvovala, istakavši i planirane projekte u narednom periodu, sa kojima će Crna Gora aplicirati na konkurse koji se objavljuju tri puta godišnje. Ministarka je ukazala i na potrebu unapređenja saradnje u oblastima energetske bezbjednosti, cyber bezbjednosti, bezbjednosti u oblasti životne sredine, granične bezbjednosti kopna i mora, bezbjednosti hrane i seizmologije. Vlahović je ocijenila da bi bilo poželjno da se u Crnoj Gori u narednom periodu organizuje promocija Naučnog programa za mir i bezbjednost, uz podršku i učešće predstavnika NATO.

Ambasador Dukaru je ocijenio posjetu ministarke Vlahović kao znak proaktivnog interesovanja Vlade Crne Gore za sve aspekte funkcionisanja NATO-a, odnosno za sve mehanizme saradnje u okviru tog bezbjednosno-političkog saveza. Posjetu je ocijenio korisnom, ne samo za unapređenje saradnje u okviru NATO Naučnog programa za mir i bezbjednost, već i za jačanje svijesti o raznovrsnosti benefita koje donosi članstvo u NATO. U tom kontekstu, naglasio je da razgovori o naučnoj saradnji šalju poruku da je nauka izuzetno važan segment ukupnog funkcionisanja Alijanse a samim tim i programa saradnje Crna Gora - NATO. Dukaru ocijenio da je današnji sastanak sa ministarkom Vlahović održan u važnom trenutku za Crnu Goru, kada se očekuje odluka o pozivnici za članstvo na ministarskom sastanku u decembru.
 
Ministarstvo nauke / Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?