Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vlahović u Beču: Saradnja sa UNIDO-m u domenu nauke - interes Crne Gore

Objavljeno: 04.11.2015. 23:30 Autor: Ministarstvo nauke / Služba za odnose s javnošću

 

Video: Ministarka Vlahović na sastanku sa generalnim Direktorom UN Agencije za industrijski razvoj Li Jongoom - kadrovi

Video: Izjava ministarke Sanje Vlahović nakon sastanka sa generalnim Direktorom UN Agencije za industrijski razvoj

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović sastala se danas u Beču sa Li Jongom (Li Yong), generalnim direktorom UNIDO-a (UN Agencija za industrijski razvoj). Ovo je prvi sastanak visokog predstavnika crnogorske Vlade sa novim generalnim direktorom ove izuzetno važne UN agencije. UNIDO je specijalizovana Agencija u okviru sistema Organizacije Ujedinjenih nacija koja se bavi unapređenjem industrijskog razvoja sa ciljem smanjenja siromaštva, te postizanja ekonomskog i društvenog napretka, u skladu sa principima održivog razvoja.

Ministarstvo naukeMinistarka Vlahović zahvalila je direktoru Jongu na prijemu, osvrnuvši se pri tome na interes Crne Gore za saradnju sa UNIDO-m u narednom periodu, posebno u dijelu koji se odnose na resor nauke, tačnije u domenu uspostavljanja naučno-tehnoloških parkova. Ona je istakla da Crna Gora i te kako prepoznaje ovaj mehanizam kao novi zamajac razvoja, ne samo malih i srednjih preduzeća, generisanja ideja i njihovog pretvaranja u nove proizvode i usluge, već da smo apsolutno svjesni da uspostavljanjem naučno-tehnoloških parkova krčimo jedan potpuno nov i moderan put razvoja baziran na inovacijama i nauci. Ministarka Vlahović je predočila plan uspostavljanja naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, naglasivši da se prvi impulsni centar TEHNOPOLIS već gradi u Nikšiću, dok je izgradnja centralnog naučno-tehnološkog parka planirana u Podgorici. U tom smislu ministarka Vlahović ukazala je da bi stručna, ekspertska, ali i finansijska podrška UNIDO-a, kao Agencije koja se bavi podrškom razvoja naučno-tehnoloških parkova, za Crnu Goru bila dragocjena, imajući u vidu ogromno iskustvo koje UNIDO ima sa različitim zemljama članicama.

Generalni direktor Li Jong izrazio je zadovoljstvo posjetom ministarke Vlahović i zahvalio Crnoj Gori na dosadašnjem angažovanju, ističući neke izuzetno važne projekte koje ova UN Agencija realizuje sa našom državom. U tom kontekstu je izrazio zadovoljstvo time što je Crna Gora ušla u fazu uspostavljanja naučno-tehnoloških parkova koji predstavljaju snažan i izuzetno važan mehanizam podrške ekonomiji, nauci i razvoju zemlje. Generalni direktor Yong istakao je da je nedavno u Ljubljani, na regionalnoj konferenciji o naučno-tehnološkim parkovima, imao priliku da se upozna sa planom razvoja ovog novog mehanizma i u našoj zemlji i pohvalio napore na tom planu. On je obećao Crnoj Gori punu podršku i svu potrebnu ekspertsku i stručnu pomoć u realizaciji tog važnog projekta, najavljujući posjetu našoj zemlji u prvom kvartalu naredne godine, kao odgovor na poziv potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija prof. dr Igora Lukšića.

Pored današnjeg sastanka u UNIDO-u, ministarka Vlahović će 5. i 6. novembra učestvovati na 7. Globalnom Forumu o nauci i tehnologiji (Drucker Forumu), koji predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih svjetskih foruma u oblasti nauke i tehnologije.


Ministarstvo nauke / Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?