Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Razgovori Lukšić - Brkić: Zajednički regionalni kontekst i saradnja na planu evropskih integracija učvršćuju veze između Crne Gore i BiH

MVPEIPotpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić primio je danas zamjenika ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipa Brkića.

Brkić je pohvalio dobre međudržavne odnose i izrazio nadu da će Crna Gora početkom decembra dobiti poziv za članstvo u NATO, što bi doprinijelo bezbijednosti cijelog regiona.

„Pozicioniranje Crne Gore pod kišobran NATO-a je veoma važno za stabilnost i bezbijednost kako nje same, tako i za cjelokupan region kojem pripada i naša država“, istakao je Brkić. On je upoznao potpredsjednika Lukšića sa sprovedenim reformama, ostvarenim rezultatima i budućim aktivnostima BiH u cilju dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU. U tom kontekstu pohvalio je zajedničke projekte dvije države i podsjetio na nedavno potpisan Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i BiH.

Potpredsjednik Lukšić je ocijenio da bilateralni odnosi Crne Gore i BiH konstantno dobijaju na kvalitetu i sadržaju i razvijaju se kroz sve konkretnije oblike i forme djelovanja. On je kazao da su poruke koje su upućene Crnoj Gori u posljednjem periodu, u vezi sa dobijanjem pozivnice za članstvo u NATO, veoma ohrabrujuće i da ukazuju na realan optimizam u susret decembarskom sastanku ministara NATO-a. Lukšić je istakao da zajednički regionalni kontekst, kao i saradnja na planu evropskih integracija, učvršćuju međusobne veze i izrazio nadu da će BiH napredovati na putu ka EU, te ponovio spremnost za prenošenje iskustva i znanja u toj oblasti. Potpredsjednik Lukšić je ponovio interes za što skorijim potpisivanjem niza sporazuma koji su u proceduri, što bi doprinijelo dodatnom unapređenju odnosa dvije države.

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim regionalnim pitanjima, kao i temama iz oblasti multilateralnih odnosa.


Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?