Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Konjević boravio u radnoj posjeti UAE

Služba za odnose s javošćuMinistar unutrašnjih poslova Raško Konjević boravio je u radnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je učestvovao na drugom globalnom samitu posvećenom borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu "We protect" (Mi štitimo).

Predstavnici više od pedeset država prisutnih na samitu diskutovali su o ostvarivanju sinergije među institucijama za sprovođenje zakona i njihovoj bliskoj saradnji sa vodećim svjetskim IT kompanijama na uklanjaju neprimjerenog i uzemirujućeg sadržaja sa interneta, kao i o posvećenom radu policijskih snaga na otkrivanju počinilaca ovih krivičnih djela.

Konstatovana je potreba zajedničkog djelovanja na planu unapređenja mehanizama i planova za identifikaciju i zaštitu žrtava, kao i prevenciju zloupotrebe interneta u cilju seksualnog, ali i svakog drugog zlostavljanja djece.

U svom obraćanju, ministar Konjević je ponovio odlučnost Crne Gore da nastavi pružati podršku svim aktivnostima koje se sprovode po ovom važnom pitanju.

Na drugom globanom samitu dogovoreno je dodatno intenziviranje međunarodne saradnje i operativne policijske razmjene u multilateralnim okvirima, sa ciljem da jedna od najrasprostranjenijih prijetnji bila suzbijena, a počinioci ovakvih teških djela privedeni pravdi. Borba protiv on-line pedofilije, pornografije i uklanjanje neprimjerenih sadržaja sa interneta jedan su od ključnih zadataka u namjeri da se u vremenu globalizacije i društvenih mreža, stvori bezbjedan ambijent za razvoj, obrazovanje i napredak na globalnom nivou.

Samit posvećen borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece na intenetu održan je pod patronatom krunskog princa Abu Dabija i zamjenika vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE, šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahijana, a u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na marginama konferencije, Konjević je imao niz sastanaka na kojima je razgovarao o uspostavljanju bilateralne saradnje u oblasti unutrašnjih poslova između Crne Gore i UAE.

Susretom sa potpredsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova UAE šeikom Saifom, i posjetama Policijskoj akademiji i Sektoru civilne zaštite MUP-a UAE, otvorene su mogućnosti za ostvarivanje koordinacije na pitanjima koja za obije zemlje predstavljaju prioritetna polja djelovanja.

U svim razgovorima zajednički je konstatovano da se izvanredni politički odnosi trebaju pretočiti u konkretnu saradnju između dvije države i u oblasti unutrašnjih poslova. Obilazak policijskog trening centra, osim za razgovor o konkretnoj saradnji u oblasti civilne zaštite i upavljanja hazardima, bio je i prilika da se crnogorska delegacija bliže upozna sa tehnikama i savremenom opremom kojom raspolažu jedinice MUP-a UAE.

Ministarstvo unutrašnjih poslova / Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?