Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka odbrane Milica Pejanović- Đurišić učestvovala u radnom dijelu Foruma međunarodne bezbjednosti „HALIFAX 2015“

Objavljeno: 22.11.2015. 17:00 Autor: MINISTARSTVO ODBRANE

U okviru radnog dijela Foruma, između ostalih, održana je panel-diskusija na temu „Putin vlada po Putinovim pravilima“, na kojoj su učešće uzeli: Nils Anen, zastupnik za vanjske poslove Parlamentarnog kluba SPD-a u njemačkom Bundestagu, general Petr Pavel, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a i prof.dr Milica Pejanović Đurišić, ministarka odbrane Crne Gore.

Tokom ovog izuzetno posjećenog panela diskusija je vođena o najnovijim potezima Rusije u spoljnopolitičkoj ravni, poštovanju ustaljenih međunarodnih pravila i normi pri čemu je insistirano na izradi sveobuhvatne strategije kojom će se izbjeći ugrožavanje savremenog demokratskog poretka.

Ministarka Pejanović Đurišić je govorila o izazovima sa kojima se Crna Gora suočava kada su u pitanju euro-atlantske integracije. Istakla je da niko nema pravo da utiče na, prije svega, legitimne i jasno proklamovane spoljnopolitičke ciljeve Crne Gore. Navela je da je Crna Gora posvećena razvoju društva zasnovanog na demokratskim principima vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. „Entuzijazam, posvećenost i dugogodišnji napori na demokratizaciji crnogorskog društva doveli su do evidentnih i mjerljivih rezultata, koji će se prvenstveno efektuirati početkom narednog mjeseca kada dobijemo pozivnicu za članstvo u NATO. Nedavno donešena Rezolucija u Parlamentu Crne Gore potvrđuje da je riječ o procesu koji ima većinsku podršku crnogorskih građana i tu nema mjesta miješanju sa strane“, kazala je Pejanović Đurišić.

Takođe, ministarka Pejanović Đurišić je učestvovala na sesiji „Od Atine do Brisela: Evropa na istoj liniji“. Učešće na ovoj sesiji uzeli su i dr Ralf Brauksiepe, parlamentarni državni sekretar iz Saveznog ministarstva odbrane Njemačke i Zoran Jolevski, ministar odbrane Makedonije.

Sa ove diskusije poručeno je da bezbjednost mora biti u fokusu svih zemalja Evrope. Naglašeno je da, u aktuelnim bezbjednosnim uslovima, Evropska unija mora imati zajednički stav i odgovor na pitanje integrisanosti evropskih građana.

Pejanović Đurišić je govorila o pozitivnom Izvještaju o napretku Crne Gore na putu evropskih integracija. Ministarka je istakla činjenicu da i najnoviji Izvještaj Evropske Komisije prepoznaje progres koji je Crna Gora napravila kao multikulturalno društvo, što je ujedno i njena posebna vrijednost. „Iskustvo u njegovanju tolerancije i vještina uspostavljanja dijaloga u svakoj mogućoj kritičnoj situaciji, u multikulturalnom društvu kakva je Crna Gora,  može se prenijeti na globalni nivo sa ciljem da se na kvalitetan i prije svega sveobuhvatan način izborimo sa aktuelnim bezbjednosnim prijetnjama sa kojima se Evropa i svijet danas suočavaju“, kazala je ministarka.

Ovogodišnji, sedmi po redu, Forum međunarodne bezbjednosti u Halifaksu je još jednom potvrdio stav da se stvarna bezbjednost građana može postići samo uz afirmaciju vrijednosti demokratskog društva, koje stvaraju dobre ekonomske preduslove za dalji razvoj i dugoročan mir. Sa Foruma je poručeno da je stabilnost jednog društva moguća onda kada su aspiracije tog društva oblikovane potrebama njegovih građana i potvrđena konsenzusom vlasti i opozicije na unutrašnjem, odnosno usaglašeni sa partnerima na regionalnom i međunarodnom planu.

Pored brojnih susreta, na marginama Foruma međunarodne bezbjednosti u Halifaksu ministarka Pejanović Đurišić je razgovarala sa Juozasom Olekas, ministrom Nacionalne odbrane Litvanije; Lambertom Zanier, generalnim sekretarom OEBS-a; Žanin Henis-Plašart, ministrom odbrane Kraljevine Holandije; kao i sa američkim senatorima Timom Kaine i Kristoferom Marfi.

mod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?