Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Marković - Štajnaker: Njemačka snažno podržava postizanje političkog sporazuma između vlasti i opozicije

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas ambasadorku Savezne Republike Njemačke Gudrun Štajnaker.

Ambasadorka Štajnaker saopštila je da Njemačka posvećeno analizira sve aspekte započetog političkog dijaloga u Crnoj Gori, i zainteresovana je za postizanje sporazuma između vlasti i opozicije.

Potpredsjednik Marković je ocijenio da je Vlada, kroz suštinski dijalog sa opozicijom, učinila snažan iskorak u cilju stvaranja uslova za puni legitimitet izbornog procesa koji će uslijediti. „Uspješan dogovor kojem težimo je nova politička vrijednost, i očekujem da će to biti prepoznatljiv impuls za buduću političku praksu u Crnoj Gori. Ukoliko dođe do potpisivanja sporazuma, siguran sam da će period pred nama potvrditi da se radi o modelu otvorenih vrata za rješavanje najvažnijih državnih pitanja iz širokog dijapazona njenih potreba, uz učešće demokratske opozicije kad god je to legitimna potreba Crne Gore“ – kazao je Marković.

Ambasadorka Štajnaker je saglasna da bi potpisivanje sporazuma bilo značajno i sa stanovišta NATO i EU integracija, jer bi se taj čin odrazio kao demokratski iskorak kako vlasti, tako i opozicije. Ona je ohrabrila dalji rad onih aktera političkog dijaloga kod kojih je evidentan konstruktivni pristup.

Marković je ukazao na odlučnost Vlade i Demokratske partije socijalista, kao njenog najvećeg konstituenta, da kroz aktuelnu ponudu umanji distancu između vlasti i opozicije. „Dijapazon od sedam ponuđenih mjesta u Vladi, i više desetina po dubini državne i lokalne uprave, kao i prisustvo u organima upravljanja javnih preduzeća – predstavljaju nesumnjivu garanciju da želimo otkloniti svaku sumnju u pripremu izbornog procesa. Takođe, otvoreni smo da u granicama Ustava, zakona i dobre političke prakse razmotrimo još nekoliko spornih pitanja, kako bismo dodatno otvorili prostor za zaključenje sporazuma“ – pojasnio je potpredsjednik.

Sagovornici su ocijenili i da dvije države imaju odlične bilateralne odnose, te da će se jačanju saradnje u ekonomskoj i privrednoj sferi u budućnosti posvetiti dopunska pažnja.

Kabinet potpredsjednika Vlade / Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?