Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Članstvom se povećava sigurnost poslovanja

Objavljeno: 21.03.2016. 19:59 Autor: KOMUNIKACIONI TIM SAVJETA ZA ČLANSTVO U NATO
   
Ulaskom države u NATO ojačaće se sigurnost i bezbjednost kao preduslovi za sigurno poslovanje, ali će i privrednici dobiti više samopouzdanja da iskoriste prilike koje su pred njima, ocijenjeno je danas (21. mart) na sastanku članova Upravnog odbora i predsjednika Odbora udruženja Privredne komore sa predstavnicima ambasada zemalja članica NATO-a.

Na sastanku, koji su organizovali Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO i PKCG, govoreno je o mogućnostima koje crnogorski privrednici mogu iskoristiti kako bi svoje proizvode i usluge plasirali na tržišta NATO država članica. Istaknuto je i da se mnogo veće šanse otvaraju dobijanjem statusa punopravne države članice Alijanse.

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević je podsjetio na povećan priliv direktnih stranih investicija u državama u godinama nakon ulaska u Alijansu, ali i precizirao da ona nije ekonomska niti finansijska organizacija već da su befetiti po ekonomiju posredni.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Kristijan Poša, prenio je iskustvo njegove države i naveo da se, šest godina nakon ulaska u Alijansu, priliv stranih investicija povećao skoro tri puta. 

Govoreći o benefitima članstva države u NATO, potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić je naveo pristup širem tržištu, mogućnost korišćenja finansijske pomoći, povećanje prihoda od turzima kroz povećanje broja turista. Na sastanku je razgovarano i o načinima na koji crnogorske kompanije mogu učestvovati na tenderima te šta je sve potrebno za to.

Nacionalni koordinator je najavio nove tematske sastanke i obuke za privrednike kako bi od kolega iz regiona i drugih država članica NATO-a naučili o najboljim načinima za valorizovanje svojih djelatnosti.

KOMUNIKACIONI TIM SAVJETA ZA ČLANSTVO U NATO
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?