Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ambasadorka Uehara: SAD čine sve za Crnu Goru u NATO

Objavljeno: 22.03.2016. 20:43 Autor: KOMUNIKACIONI TIM SAVJETA ZA ČLANSTVO U NATO
Pristupanje Crne Gore NATO-u će doprinijeti bržem ekonomskom rastu i povećanju sigurnosti, a priliv stranih investicija biće veći, ocijenjeno je danas(22. mart) na konferenciji ,,Članstvo Crne Gore u NATO - Naredni koraci'', koju su u Podgorici organizovali Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO Vlade Crne Gore i Maršal Centar iz SR Njemačke i Alumni Asocijacija Maršal Centra za Crnu Goru.

Takođe je istaknuto je da je NATO najbolji političko-bezbjedonosni okvir za Crnu Goru, jer je mala zemlja koja je prošla proces tranzicije.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, kazala je da njena država čini sve kako bi pomogla da Crna Gora postane članica NATO-a.

,,SAD očekuje da Crna Gora napreduje u oblasti vladavine prava i očekuje povećanje podrške javnosti za pristup u Alijansu. Oba procesa su vrlo važna. Crna Gora je svojim rezultatima doprinijela očuvanju mira u svijetu. Pristupanje Crne Gore Alijansi će doprinijeti bržem ekonomskom rastu i povećanju sigurnosti, kako bi priliv stranih investicija bio veći’’, kazala je ambasadorka Uehara. 

Njemačka ambasadorka u Podgorici, Gudrun Elizabet Štajnaker, poručila je na današnjoj konferenciji da je Crna Gora na dobrom putu i da će odluka o članstvu biti donijeta što je prije moguće.

,,NATO je najbolji političko-bezbjedonosni okvir za Crnu Goru, jer je mala zemlja koja je prošla proces tranzicije’’, pručila je ambasadorka Štajnaker.

Bojan Šarkić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, istakao je da je doprinos SAD-a i Njemačke u procesu pristupanja NATO-u nemjerljiv za Crnu Goru.

,,Pozivnica za NATO je rezultat napornog rada, i ona pokazuje da naporan rad donosi uspjeh. Dok čeka ratifikaciju parlamenata članica NATO-a, Crna Gora će izvršiti sve svoje obaveze na putu pristupa Alijansi’’, rekao je sekretar Šarkić. 

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, rekao je da je Crna Gora završila prvi korak na putu pristupanja NATO-u, ali i poručio da je ostalo još mnogo posla. Govoreći o podršci javnosti za članstvo Crne Gore u NATO, ambasador Garčević je rekao da je od samog početka aktivnosti trebalo dati odgovore na tri izazova: 

,,Jedan je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine. Drugi razlog je naš susjed Srbija, koja teži vojnoj neutralnosti. Treći razlog su stereotipi u odnosu na to šta je NATO danas. Aktivnosti su bile usmjerene na kontakte sa različitim društvenim grupama u saradnji sa ekspertima, političkim akterima, NVO predstavnicima i drugima, kako bi se dali odgovarajući odgovori na interesovanja građana. Proces pristupanja NATO-u je samo dio integrativnih procesa, jedna strana novčića gdje se na drugoj strani nalazi članstvo u EU. Ova dva procesa su povezana o čemu svjedoči iskustvo drugih država sa istoka Evrope koje su prošle sličan put i sada su članice NATO-a i EU’’, zaključio je nacionalni koordinator za NATO.


Fotografije i video materijal možete preuzeti ovdje.



KOMUNIKACIONI TIM SAVJETA ZA ČLANSTVO U NATO



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?