Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Vlahović u Vašingtonu: Uspostavljanje saradnje sa naučnim institucijama u SAD

Objavljeno: 31.03.2016. 04:30 Autor: Ministarstvo nauke / Služba za odnose s javnošću

Ministarstvo nauke

Video: Susret ministarke nauke Sanje Vlahović sa Džudit Garber - kadrovi

Video: Ministarka nauke Sanja Vlahović u Stejt departmentu - kadrovi

Video: Ministarka nauke Sanja Vlahović nakon sastanka sa predstavnicima Svjetske Banke

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, na poziv visokih predstavnika Svjetske banke, boravi ove nedjelje u Vašingtonu. Ona se 30. marta sastala sa Džudit G. Garber, sekretarom Kancelarije za naučnu i tehnološku politiku pri Bijeloj kući (OES/STC), čija je misija kreiranje politika u oblasti nauke i tehnologije za Vladu SAD, a ima funkciju i savjetodavnog tijela američkog Predsjednika.

Sekretarka Garber izložiila je ministarki Vlahović iskustva Amerike u saradnji sa zemljama kao što je Crna Gora i predstavila okvir mogućnosti buduće saradnje. Nakon što je ministarka Vlahović predočila razvoj naučnog sistema i projekte i aktivnosti koji se realizuju u Crnoj Gori, uz akcenat na strategiju spajanja sektora nauke i privrede, sekretarka Garber je dala podršku crnogorskoj politici u oblasti nauke. Takođe je obećala da će u State Departrment, preko Ambasade u Crnoj Gori, blagovremeno obavještavati o aktivnostrima i programima sektora za nauku i tehnologiju koji mogu biti od značaja naučnoistraživačkoj zajednici u Crnoj Gori i razvoju naučne politike u našoj zemlji. Tokom današnjeg susreta bilo je riječi i o našim naučnicima u Americi koji su na doktorskim i postdoktorskim studijima na američkim univerzitetima, ali i naučnicima koji već uveliko rade u naučnim institutima i centrima širom Amerike. Sekretarka Garber istakla je da ovo tijelo State Departmenta može biti podrška za sve naše naučnike koji se nalaze u Americi.

Ministarka Vlahović i ambasador Crne Gore u Vasšngtonu prof. dr Srđan Darmanović posjetili su juče Džordž Vašington Univerzitet (George Washington University), gdje su razgovarali sa prof. dr Leom M. Chalupom, zamjenikom predsjednika nadležnim za istraživanje. Ministarka Vlahović je upoznala potpredsjednika Čalupu sa razvojem nauke u Crnoj Gori, rezultatima i napretku ostvarenim u prethodnom petogodišnjem ciklusu, aktuelnim projektima, ali i planovima za nastupajući period. Tema u razgovorima je bila i mogućnosti uspostavljanja saradnje, uz naglasak na projekat Expert finder koji je GW Univerzitet uspostavio ove godine. Naime, riječ je o mogućnosti koja se nudi svim naučnicima širom svijeta da apliciraju za eksperte na projektima koje radi GW Univerzitet.

Važno mjesto tokom susreta imao je i razgovor o stvaranju mreža sa naučnom dijasporom, što je potpredsjednik Čalupa ocijenio izuzetno korisnim, posebno kada je riječ o malim zemljama poput Crne Gore. On je najavljenu konferenciju cnogorske naučne dijaspore u matičnoj zemlji ocijenio kao izuzetan potez koji može učiniti puno za Crnu Goru, imajući u vidu da povezivanje naučnika sa različitih, prestižnih institucija nauke i obrazovanja u svijetu sa kolegama i institucijama u Crnoj Gori može otvoriti mnoga vrata i ostvariti saradnju od presudnog značaja za budući prosperitet države. Ministarka Vlahović predočila je potpredsjedniku Čalupi i programe Nacionalnog stipendiranja magistranata, doktoranata i postdoktoranata, koji po završetku imaju obavezu da stečeno znanje implementiraju u matičnoj zemlji, kao i budući projekat zapošljavanja doktoranata i postdoktoranata u institucijama sistema, kako bi direktno implementirali stečena znanja i vrline. 

Ministarka Vlahović danas će se sastati i sa Claudim Costin, Senior direktorom Svjetske banke za obrazovanje, dok će sjutra biti učesnica panela „Kako razmjena znanja može uticati na reformu visokog obrazovanja i nauke“, koji se održava u okviru konferencije Svjetske banke “Treći sastanak na visokom nivou o razmjeni znanja preko iskustava zemalja učesnica – HLM3“. Ona će na ovom panelu predstaviti iskustva Crne Gore i upoznati prisutne sa projektom HERIC/INVO, preko koga se podiže nivo kvaliteta visokog obrazovanja i nauke u Crnoj Gori.


Ministarstvo nauke / Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?