Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović - Đurišić na Forumu 2BS: Crna Gora je pokazala da ima potrebne kapacitete da bude kredibilan i pouzdan međunarodni partner

Objavljeno: 07.05.2016. 01:04 Autor: Ministarstvo odbrane/Služba za odnose sa javnošću
Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić učestvovala je na Forumu „To Be Secure“, koji se od 5 - 7.maja održava u Budvi.

Govoreći na panelu „Od Velsa do Varšave: Usmjeravanje NATO kroz burne vode transatlantske bezbjednosti“, ministarka je podsjetila da je Crna Gora prošla izuzetno intenzivan i zahtjevan period reformi, čija je uspješna realizacija krunisana do sada najznačajnijim događajem od obnavljanja njene državnosti - pozivnicom za punopravno članstvo u Alijansi.

Pejanović Đurišić je navela da je Crna Gora i u fazi vođenja pristupnih pregovora dokazala svoju spremnost za članstvo u Alijansi, jer su pregovori realizovani bez ikakvih zastoja: „Kao i u prethodnoj fazi, i ovu fazu pristupanja Alijansi smo dobro pripremili i vodili zajedno sa našim partnerima. Razumijevanje je bilo obostrano. Pokazali smo da Crna Gora ima potrebne kapacitete, prepoznaje prave vrijednosti i ima dovoljno posvećenosti da bude kredibilan i pouzdan međunarodni partner“, kazala je ministarka.

U očekivanju Varšavskog samita, Pejanović - Đurišić je izrazila uvjerenje da Alijansa ima potreban “know-how”, adekvatan kadar, resurse, finansije i dovoljno solidarnosti između svojih članica za davanje odgovora na aktuelne bezbjednosne izazove: “Imajući u vidu da je NATO Alijansa značajan i prepoznatljiv međunarodni faktor, očekuje se da će ostati vjerna strateškom konceptu kolektivne odbrane, kooperativne bezbjednosti i upravljanja krizama, te da će prisustvo Crne Gore na ovom Samitu potvrditi efektuiranje politike proširenja NATO“.

Ministarka je naglasila da Crna Gora članstvom u prestižnoj političko-vojnoj međunarodnoj organizaciji, kao što je NATO, želi da bude kontributor, odnosno da aktivno učestvuje i doprinosi rješavanju bezbjednosnih izazova. „Sva aktuelna bezbjednosna pitanja treba posmatrati i kao priliku da se kroz uspostavljanje potrebne ravnoteže, dođe do njihovog rješavanja, naročito jačanjem mehanizama koji će prevenirati nastanak kriza i eventualnih sukoba“ - rekla je Pejanović - Đurišić.

Govoreci o regionu Zapadnog Balkana, ministarka je naglasila da su napredak i ostvareni rezultati Crne Gore u Euro-atlantskim i evropskim integracijama, važni ne samo građanima Crne Gore, već i cijelog regiona. „Integracioni procesi na Balkanu su preduslov svakog daljeg napretka i svako usporavanje tih procesa dovodi do nestabilnosti cijelog regiona“, istakla je ministarka. 

Na panelu su, pored Pejanović - Đurišić, učestvovali i zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije Ordeta Barbuluši,, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i visoki civilni predstavnik Pentagona za Evropu i savjetnik u Misiji SAD-a za NATO Robert Bel.

Ministarstvo odbrane/Služba za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?