Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Razgovori Marković - Preka: Odlični bilateralni odnosi Crne Gore i Malte biće podsticajni za buduću ekonomsku saradnju

Služba za odnose s javnošćuPotpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas predsjednicu Republike Malte Mari-Luiz Koleiro Preka (Marie Louise Coleiro Preca), koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. U delegaciji Republike Malte bili su i ministri vanjskih poslova i održivog razvoja i životne sredine te zemlje.

Potpredsjednik Marković je izrazio dobrodošlicu predsjednici Preka, naglasivši da njena posjeta dolazi u trenutku odličnih političkih odnosa dvije države, i da će je naša zemlja iskoristiti kao podsticaj za nastavak i unapređenje saradnje, posebno u oblastima obnovljive energije, poljoprivrede i turističke privrede. „Odlični bilateralni odnosi dvije države biće podsticajni za buduću ekonomsku saradnju i napredak na tom planu, što se već ostvaruje kroz niz zaključenih protokola i memoraduma“ – kazao je Marković.

Predsjednica Preka je zahvalila domaćinima na jedinstvenoj dobrodošlici, i saopštila da njena posjeta, kao uzvratna, dolazi u trenutku kontinuiranog jačanja političkih i ukupnih odnosa dvije zemlje. Ona je naglasila i buduću podršku Republike Malte Crnoj Gori u domenu evropskih integracija naše zemlje. „Uočili smo vaše snažne napore i vjerujemo da politička stabilnost Crne Gore doprinosi regionu u cjelini, što ćemo znati da cijenimo za vrijeme našeg predsjedavanja EU, tokom prve polovine 2017. godine“ – istakla je predsjednica.

Potpredsjednik Marković je saopštio da je naša zemlja snažno zainteresovana za demokratske vrijednosti koje su obilježja savremene Evrope. „Relativno mala i mlada crnogorska administracija pronašla je najbolje odgovore za ispunjavanje zahtjevnih obaveza koje se tiču vladavine prava i izgradnje političkog sistema, a koji su osnov za optimalno funkcionisanje institucija, ekonomski razvoj i bolji kvalitet života naših građana. U tom kontekstu Crna Gora je, kao mlada demokratija, snažan i uvjerljiv primjer u Republici Malti, sa kojom dijeli zajedničke mediteranske geopolitičke vrijednosti.“ – kazao je potpredsjednik.

Kad je riječ o situaciji na unutrašnjem planu, predsjednica Preko je ocijenila da crnogorski primjer sa Vladom, u kojoj participira opozicija, ostavlja utisak dublje i snažnije demokratije u regionu. Potpredsjednik Marković je konstatovao da se Crna Gora dvije dekade unazad pokazala kao odgovoran regionalni partner na Zapadnom Balkanu. „Crna Gora je pokazala sposobnost donošenja održivih odluka na unutrašnjem i vanjskom planu, i danas nema otvorenih pitanja sa susjedima, uprkos negativnom istorijskom nasljeđu regiona. Poznato je da male države, kakve su i Malta i Crna Gora, snažno čuvaju svoje društvene vrijednosti i ukupnu stabilnost. – zaključio je Marković.

Kabinet potpredsjednika Vlade / Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?