Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković prisustvovao sastanku EFT u Torinu: Stručno obrazovanje u Crnoj Gori biće do 2020. godine usklađeno sa potrebama tržišta rada

Objavljeno: 10.06.2016. 23:27 Autor: Ministarstvo prosvjete / Služba za odnose s javnošću

Crnogorska delegacija, koju je predvodio ministar prosvjete mr Predrag Bošković, prisustvovala je u Torinu dvodnevnom sastanku Upravnog odbora Evropske trening fondacije (ETF), na kojem pored menadžmenta ETF-a učestvuju i predstavnici Evropske komisije.

Ministar Bošković je prisustvovao sastanku Upravnog odbora ETF-a kao posmatrač, što je ujedno i prvi put u istoriji Upravnog odbora da predstavnik države koja nije članica prisustvuje sastanku.

Služba za odnose s javnošćuMinistar Bošković je na sastanku predstavio postignuća Crne Gore u oblasti ljudskog kapitala kroz reformu obrazovanja, obuke i tržišta rada, istakavši d ase u svim politikama i aktivnostima koje se planiraju i sprovode u stručnom obrazovanju uvažavaju preporuke iz dokumenata EU i pozitivne prakse. Poseban akcenat je stavio na aktivnosti usmjerene na monitoring sprovođenja Zaključaka iz Rige koji se odnose na: učenje uz rad, dalji razvoj osiguranja kvaliteta u skladu sa Evropskim sistemom kvaliteta u stručnom obrazovanju (EQAVET), unapređenje pristupa stručnom obrazovanju i kvalifikacijama za sve, ključne kompetencije u inicijalnom i kontinuiranom obrazovanju i obuci, kao i profesionalni razvoj nastavnika, trenera i mentora u stručnom obrazovanju.

„U obrazovnom sistemu Crne Gore posvećuje se posebna pažnja srednjem stručnom obrazovanju, kao i preduzetničkom učenju koje je sastavni dio nastavnog plana svih programa četvorogodišnjeg stručnog obrazovanja kao obavezni ili izborni predmet”, kazao je Bošković.

Ministar je sagovornike upoznao i sa aktivnostima koje se preduzimaju u svrhu povećanja obuhvata djece i proširenja programske ponude predškolskog vaspitanja i obrazovanja u cilju unapređenja sveukupnog razvoja djeteta sa fokusom na aktivno, kreativno i istraživačko učenje. On je takođe naznačio i osnovne smjernice reforme Univerziteta Crne Gore.

Predstavnici Evropske komisije i ETF-a pohvalili su postignuća Crne Gore u oblasti ljudskog kapitala kroz reformu obrazovanja, obuke i tržišta rada, uz podsjećanje na aktivnosti koje se sprovode u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Centrom za stručno obrazovnaje, Zavodom za školstvo i Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, i iskazali punu podršku Crnoj Gori i Ministarstvu aktivnostima koje se realizuju u obrazovnom sistemu.
Tokom zvanične večere Upravnog odbora ETF-a, ministar Bošković je imao intervju u okviru kojeg je o postignućima u razvoju stručnog obrazovanja i preduzetništva razgovarao sa menadžerkom ETF-a za Crnu Goru Urlike Damjanović.

„Stručno obrazovanje u Crnoj Gori će do 2020. godine biti usklađeno sa potrebama tržišta rada, koje omogućava cjeloživotno učenje i mobilnost, lični i profesionalni razvoj mladim i odraslim sa ojačanom ulogom nastavnika, uspostavljenim sistemom osiguranja kvaliteta, u kojem su kvalifikacije bazirane na kompetencijama i ishodima učenja, i uključeno u regionalne inicijative i programe cjeloživotnog učenja EU“, rekao je Bošković. Tokom intervuja on je govorio i o Strategiji za cjeloživotno preduzetničko učenje 2015-2019.

Na marginama sastanka, ministar Bošković se sastao sa direktoricom ETF-a Madlen Šerban, predstavnikom Direktorata za rad i socijalna pitanja u Evropskoj komisiji Kirilom Kirjakovim i šefom Odjeljenja za tematsku podršku, praćenje i evaluaciju u Generalnom direktoratu za regionalnu saradnju i pristupne pregovore Bernardom Bruneom.

Ministarstvo prosvjete / Služba za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?