Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Lazović sa delegacijom ICT odbora PKCG o Strategiji razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020 godine

Objavljeno: 01.07.2016. 20:42 Autor: Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović, razgovarao je danas, u prisustvu potpredsjednika PKCG Ivana Saveljića, sa predstavnicima Odbora udruženja ICT-a Privredne komore Crne Gore o Nacrtu Strategije razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020 godine u okviru "Dan otvorenih vrata". Sastanku su prisustvovali mr Sandra Veličković, sekretarka Ministarstva i koordinator radne grupe za izradu Strategije, kao i Stevan Ljumović, generalni direktor za razvoj elektronske uprave.

Predstavnici Odbora za ICT istakli su da je Strategija u metodološkom smislu kvalitetnija od prethodnih te da treba dodatno pozicionirati IT sektor u njoj. Naglašena je zainteresovanost za izradu godišnjih akcionih planova za implementaciju Strategije što je od strane potpredsjednika ocijenjeno kao dobra inicijativa.

Potpredsjednik Lazović je istakao da je za Crnu Goru 2020. godina veoma značajan datum u smislu integracionih procesa, u smislu jedne nove faze ekonomskog rasta, a ono što je naša obaveza je da tom ekonomskom rastu doprinosi i informaciono komunikacione tehnologije i IT . Informaciono društvo nije samo obaveza Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, nego i univerzitetske zajednice, NVO, IT asocijacija,Privredne komore i ostali subjekata i građana.

- Pored toga što smo u razvoju informaciono društvo napravili određene iskorake, a to su nam potvrdili i Međunarodna unija za telekomunikacije i Svjetski ekonomski forum, Svjetska banka, jer nas visoko rangiraju i po stepenu razvoja informacionih-komunikacionih tehnologija, prioritetni pravci razvoja informacionog društva u Crnoj Gori su bolja dostupnost širokopojasnog interneta, da do 2020. godine svaki pojedinac i kompanija budu u mogućnosti da dobiju ovakav pristup, rješavanje problema nedostatka kadrova u saradnji sa univerzitetskom zajednicom, istakao je Lazović.

Na sastanku je ukazano na problem deficita stručnjaka za softverski inženjering, web dizajn i informacionu bezbjednost. Takođe, kroz promocija elektronskog poslovanja potrebno je motivisati privredu da radi na e-poslovanju i jačanje lokalnog IT tržišta. Potrebno je naći modus da se pomogne crnogorskom sektoru informacionih tehnologija.

Sandra Veličković upoznala je prisutne da će Strategija krajem jula biti proslijeđena Vladi na usvajanje.

-Javna rasprava se završava 4.jula. Već radimo na izvještaju sa javne rasprave. Ovaj sastanak je pokazao da razmišljamo na sličan način, što je dobro. Problemi sektora koje ste istakli prepoznati su u Strategiji-naglasili smo i da je IT sektor fragmentira, i da primat imaju kompanije koje se bave hardverom u odnosu na softveraše, i da moramo stroriti uslove za razvoj lokalnog ekosistema- naglasila je, uz napomenu da je svaka sugestija u funkciji unapređenja dokumenta dobrodošla.

Dani otvorenih vrata je aktivnost članica OU ICT Privredne komore Crne Gore gdje predstavnici udruženja sa resornim ministrom razgovaraju na određenu temu u cilju intenzivnije saradnje privrede sa državnim organima i ICT sektora sa resornim Ministarstvom.









Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?