Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović tokom radne posjete Nikšiću posjetio Krnovo, Lukovo i mljekaru Nika

Objavljeno: 03.08.2016. 02:53 Autor: Služba za odnose sa javnošću
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
Montaža vjetroelektrana na Krnovu kod Nikšića teče planiranom dinamikom. U toku je postavljanje dvanaeste vjetrenjače i ukoliko vremenske prilike budu išle na ruku izvođačima, do kraja septembra biće završeno i preostalih 14. Krnovo je danas obišao potpredsjednik Vlade prof. dr Petar Ivanović koji je boravio u radnoj posjeti Nikšiću s ciljem da u kontinuiranoj komunikaciji na terenu isprati dinamiku realizacije više aktuelnih projekata važnih za razvoj lokalne ekonomije, ali i državnih projekata. Ivanović je, zajedno sa gradonačelnikom Veselinom Grbovićem, obišao mljekaru Nika gdje je razgovarao sa investitorom koji planira da pokrene proizvodnju. Takođe, razgovarao je i sa mještanima sela Lukovo o izgradnji vodovoda koji će riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja za oko 200 domaćinstava. 

Prema riječima potpredsjednika Ivanovića, od njegove posljednje posjete Krnovu prije mjesec dana napredak u realizaciji projekta je vidan. “Završen je kompletan transport vjetroelekrana i riješen jedan od najvećih izazova na projektu. Postavljeno je još deset vjetrenjača. Sedam postavljenih vjetroelektrana uvezane su u jednu tehnološku cjelinu koja može biti aktivnirana nezavisno od ostalih. Razgovarao sam sa izvođačem radova i njihova očekivanja su da, ako vremenski uslovi dopuste, završe projekat do kraja septembra“, kazao je Ivanović. On je dodao da je vrlo važno da se redovno održava komunikacija sa izvođačima kako bi se tekući problemi otklanajali i ispoštovala planirana dinamika realizacija projekta koji je značajan za Crnu Goru i sa energetskog i ekološkog aspekta.
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Potpredsjednik Ivanović ni tokom ove posjete Nikšiću nije propustio priliku da obiđe mljekaru Nika čije je problem sistematski počeo da rješava dok je bio ministar poljoprivrede. Do sada je riješen problem dugovanja prema bivšim radnicima i pokrenuta procedura prodaje mljekare. Ivanović je još jednom razgovarao sa investitorom, ali i kooperantima. “Redovno se sastajem sa kooperantima. Posao svih koji žele ozbiljno da se bave politikom je da redovno održavaju komunkaciju sa ljudima. U konkretnom slučaju važno je i da spriječimo da se dezinformacije koje se namjerno šire. Kooperanti treba da znaju slijed koraka i njihovu dinamiku. Podsjećam da kooperanti pripadaju trećem isplatnom redu i da, s obzirom na cijenu prodaje, ne bi ni dobili novac koji im se duguje. Međutim, mi smo pravovremeno, još u aprilu, reagovali i definisali da dio sredstava od uplate posljednje tranše od strane kupca mljekare ide njima. Vjerovatno to neće biti cio dug, već oko 15 odsto manji, ali promporcijalno ćemo umanjiti iznos duga svima“, pojasnio je Ivanović. 

Za njega je, kako je kazao, mnogo važnije pitanje pokretanje proizvodnje u mljekari, ne samo zbog novih radnih mjesta, nego i zbog značajnog broja stočara. „Sve što smo se dogovorili sa zainteresovanim investitorom koji ima iskustva u oblasti mljekarstva, za sada teče po planu. U četvrtak se potpisuje ugovor, nakon toga slijedi uplata preostalog iznosa od 310 hiljada eura i postpeno se stvaraju uslovi za pokretanje investicije“, kazao je Ivanović napominjući da su Nika i mljekara koja se gradi u Pavinom Polju strateški važne za Crnu Goru kao rješenje problema otkupa mlijeka. 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Za dalji razvoj poljoprivrede u ruralnim područjima nikšićke opštine od velikog značaja je i izgradnja vodovoda u Lukovu koje se nalazi na 12 kilometara od grada, a kojim će oko 200 domaćinstava dobiti vodu. Projekat za izgradnju primarnog vodovoda je završen, a kako su danas izrazili očekivanje potpredsjednik i gradonačelnik izgradnja će početi u ovoj godini. “Važno je da imamo projekat, jer ne želimo da ulazimo grlom u jagode, nego da trajno rješavamo problem vodosnabdijevanja u selima gdje ima mogućnosti. Dogovorili smo da projekat podijelimo sa mještanima, da oni u narednoj fazi sakupe dio sredstava, u skladu sa mogućnostima, te da na ustaljen način, u trouglu Vlada, Opština i mještani, nastavimo. Dogovoreno je da imamo čistu situaciju oko imovinsko-pravnih odnosa koji bi se mogli pojaviti kao problem, kako bi imali ekonomski isplativu trasu. Cilj je da u izgradnji učestvuju lokalne firme - JP Vodovod i ostale, kako bi više novca ostalo u lokalnoj ekonomiji“, kazao je Ivanović. On je izrazio očekivanje da će se sa radovima početi u što prije, u ovoj godini. „Sa željom da završimo što više posla. Iako ne završimo sve u ovoj, nastavićemo u narednoj“, poručio je Ivanović. On je sa mještanima Lukova razgovarao o mogućnostima za razvoj poljoprivrede i turizma i savjetovao ih da već sada počnu da razmišljaju na taj način, naporedo sa rješavanjem pitanja vode. Tom prilikom tema razgovora bile su i mogućnosti podrške koju nude mjere agrobudžeta i projekata koji se finansiraju iz EU fondova.
   
Gradonačelnik Grbović je pojasnio da će izgradnja primarnog vodovoda koštati 250 hiljada eura, a da će kasnije Opština, Vlada i mještani završiti i sekundarni dio projekta, odnosno razvođenje vode do domaćinstava. Grbović je istakao i obavezu mještana da redovno izmiruju utrošenu vodu i vode računa o infrastrukturi vodovoda. Grbović je povodom obilaska Krnova izrazio zadovoljstvo zbog efukasne realizacije projekta vjetroparka, koji je, kako je kazao, jedan od najvećih koji su se realizovali u Nikšiću posljednjih decenija, a od velike važnosti za državu.
   
  
Služba za odnose sa javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?