Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje potpredsjednika Ivanovića na navode Nevena Gošovića o staračkim naknadama

Objavljeno: 12.08.2016. 16:39 Autor: Potpredsjednik Vlade Crne Gore
Reagovanje povodom teksta u DN Dan sa nadnaslovom ”Odluka o isplati staračkih naknada u sukobu sa Zakonom o poljoprivredi” i naslovom “Ivanović zakinuo 1.000 farmera”, objavljenom 08.08.2016. na 5. strani Rubrike Ekonomija 


Nisam zakinuo farmere, već spriječio zloupotrebe

Po običaju DN Dan jednostranim izvještavanjem aktivno učestvuje u predizbornoj kampanji

Nije tačno da sam kao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja tokom svog mandata zakinuo bilo kog poljoprivrednog proizvođača u Crnoj Gori. 

Nije tačno da sam zakinuo, niti sam mogao zakinuti, primaoce staračkih naknada.

Nije tačna tvrdnja gospodina Gošovića da je Odluka o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade u koliziji sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ne mareći za novinarsku etiku, DN Dan u kontinuitetu svjesno prenosi stavove samo jedne strane - u ovom slučaju poslanika Demokrata gospodina Nevena Gošovića, koji temu staračkih naknada politikantski eksploatiše u predizborne svrhe. Poljoprivredni proizvođači koji zarađuju od prodaje svojih proizvode nijesu kategorija stanovništa koja ima pravo na staračku naknadu. Posebno to nijesu poljoprivredni proizvođači koji imaju četiri i više grla krupne stoke, od koje ne samo da ostvaruju zaradu, već i dodatne premije od Ministartsva poljoprivrede. Staračke naknade su dio socijalne podrške namijenjene isključivo onima koji su se cijelog života bavili poljoprivredom, ali zbog godina sada nijesu u mogućnosti da zarađuju prodajom svojih proizvoda. Pravo na staračku naknadu imaju žene od 60 i muškarci od 65 godina koji imaju poljoprivredno zemljište u sopstvenom vlasništvu i koji ne ostvaruju drugu vrstu socijalnih ili drugih primanja.

Uslovi za ostvarivanje prava na staračku naknadu definisani su Odlukom o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade koju je Vlada usvojila u julu prošle godine. Ova Odluka nije sporna i nije u koliziji sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kako to tvrdi gospodin Gošović. Sporno je što je staračku naknadu primao jedan broj lica koji nijesu ispunjavali uslove za ovu vrstu podrške. Svi dokazi zbog kojih je do daljnjeg ukinuta isplata staračkih naknada pojedinim licima nalaze se u Ministartsvu poljoprivrede. Pozivam gospodina Gošovića i DN Dan da dostave dokaze koji potvrđuju da sam bilo koga zakinuo. Ali, konkretno, bez politikantske priče. A da li se među takvim licima nalaze članovi i simpatizeri Demokrata prepuštam gospodinu Gošoviću da provjeri i izvijesti crnogorsku javnost. Što se mene tiče, pravila sam primjenjivao podjednako na sve korisnike. 

Kada je u pitanju razlika u broju korisnika na kraju 2014. i 2015. godine, ona nije rezultat primjene navedene Odluke, već je posledica činjenice da korisnici staračkih naknada nijesu dostavili traženu dokumentaciju u predviđenom roku. Da je to tako potvrđuje podatak da su naknade isplaćivane svim korisnicima u periodu od septembra do decembra 2015. godine. Uporedo, svi korisnici upoznati su putem medija, direktno i preko opština sa potrebom da obnove dokumentaciju, a što je njihova zakonska obaveza. Korisnici su imali na raspolaganju tri mjeseca da obnove dokumentaciju. Takođe, data im je mogućnost i da naknadno dopune dokumentaciju.

Prema tome, rješenja o obustavi prava na staračku naknadu donešena su isključivo za:
- korisnike koji su uputili lični zahtjev da im se ukine pravo na staračku naknadu;
- korisnike koji su ostvarili pravo na penziju ili materijalno obezbjeđenje;
- korisnike koji ostvaruju pravo na neko drugo novčano primanje;
- korisnike koji su prodali ili preveli imovinu i ne posjeduju dokaz da žive na selu i bave se poljoprivredom; 
- korisnike koji žive u inostranstvu;

Staračka naknada za 968 korisnika koje ste naveli u tekstu nije ukinuta, već obustavljena sve dok korisnici ne obnove dokumentaciju i dostave dokaze u skladu sa zakonom. To znači da su prava korisnika staračkih naknada u Crnoj Gori zaštićena. Ali, to ne daje za pravo nikom da zloupotrebljava ovu socijalnu podršku. Zloupotreba prava nije u skladu ni sa jednim evropskim standardom. 

Što se tiče komentara da “evropska Vlada uslovljava nosioce staračkih domaćinstava da svake godine dostavljaju dokaze o kojima službenu evidenciju vode nadležna ministartsva”, podsjećam gospodina Gošovića da nadležna ministarstva ne odlučuju o prodaji imovine, ostavinskim postupcima i drugim pravnim radnjama koje su u isključivoj nadležnosti vlasnika. Vjerovatno je pažnji uvaženog gospodina Gošovića promakla činjenica da Vlada Crne Gore redovno isplaćuje staračke naknade, da je poslednja isplaćena naknada za jun, dok je isplata za jul pripremljena i biće realizovana narednih par dana. 

Petar Ivanović
Potpredsjednik Vlade Crne Gore
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?