Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednica Jasavić sastala se sa predsjednikom Saveza pčelara CG i predsjednicima pčelarskih organizacija Podgorice

Objavljeno: 30.08.2016. 19:35 Autor: KABINET POTPREDSJEDNICE VLADE
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić sastala se danas sa predsjednikom Saveza pčelara Crne Gore Radulem Miljanićem i saradnicima Marijanom Plantakom i Vladimirom Radulovićem, čemu je prethodio jučerašnji sastanak i sa predsjednicima pčelarskih organizacija Glavnog grada Podgorice: Mirkom Šćepanovićem, Danilom Ajkovićem i Sehadom Ljuljanajom.

„Snaženje poljoprivrede je jedan od prioriteta Vlade. U tom pravcu pčelarstvo mora biti prepoznato kao značajan poljoprivredni resurs. Poljoprivredna politika mora biti znatno unaprijeđena po ovom pitanju, kako bi pčelarstvo dobilo mjesto koje mu objektivno pripada“, istakla je Jasavić. Med je jedna od najkvalitetnijih namirnica koju proizvodimo i nije dobro što imamo malu potrošnja meda po glavi stanovnika. Raspoloživi podaci pokazuju da se u Crnoj Gori na godišnjem nivou prosječno troši nešto više od 1 kg meda po glavi stanovnika, što je u poređenju sa evropskim prosjekom od 10 kg neprihvatljivo. „Med je potrebno trošiti kao zdravu namirnicu, a ne kao lijek, što se može postići afirmativnom Vladinom politikom prema pčelarstvu“, konstatovala je Jasavić. Da bi to ostvarili neophodno je izraditi atlas medonosnog bilja što je preduslov za izradu nacionalnog programa za razvoj pčelarstva. Atlas bi bio osnova za primjenu regulatornog okvira u oblasti katastra pčelinjih paša i seljenja pčela. Na izradi atlasa potrebno je angažovati naučnu i stručnu javnost. Izrada ovog atlasa bi dala tačne podatke o broju ljekovitog bilja što bi imalo višestruki značaj. Ovi podaci bi koristili ministarstvima za oblast poljoprivrede, nauke, prosvjete, a posebno za oblast farmakologije, te za potrebe rada Priorodno-matematičkog fakulteta. U razgovoru je posebno potencirano pitanje zdravstvene zaštite pčela. „Intenzivno treba razmišljati o donošenju nacionalne strategije o zaštiti zdravlja pčela kojom bi se utvrdile mjere prevencije, mjere dobre veterinarske prakse u pčelarstvu, kao i mjere i sredstva za zaštitu zdravlja pčela za sve poznate slučajeve pčelinjih bolesti, te ustanovljavanju Registra ljekova koji se mogu koristiti“, istakla je Jasavić. Da bi se sve ovo realizovalo potrebno je mnogo snažnije uključivanje države u ovu oblast. Broj pčelara i pčelarskih društava se u Crnoj Gori povećava što se nedovoljno normativno prati i ta praksa se mora mijenjati. Povećanje broja pčelarskih udruženja dostiže cifru od 2070 što zahtijeva kontrolu radi pravilnog sprovođenja stimulativnih mjera od strane države. „Neophodno je uvesti obilježavanje pčelarskih društava i time omogućiti pravilnu kontolu“, konstatovala je Jasavić.

Vlada će raditi na izradi novog Zakona o stočarstvu koji će detaljnije urediti ovu oblast. U oblasti pčelarstva neophodno je osnažiti kadrovski potencijal koji će se baviti razvojem pčelarske proizvodnje, ispitivanjem kvaliteta i bezbjednosti pčelinjih proizvoda. „Uprava za bezbjednost hrane i ostale nadležne institucije moraju učiniti sve da tržište pčelinjih proizvoda u Crnoj Gori ne bude rizično, što se može učiniti kvalitetnom kontrolom koju će Vlada sprovoditi prema ovlašćenjima koja ima, ali koja se ne primjenju u mjeri koja je neophodna, za šta su odgovorni oni koji primjenjuju zakone. Samo na ovaj način možemo zaštiti prava potrošača pčelinjih proizvoda, što mora biti jedan od prioritetnih zadataka Vlade“, zaključila je Jasavić. Potpredsjednica Jasavić je navela da je Kuća meda uspješan projekat u našoj poljoprivredi i može biti uzor cijeloj regiji zbog čega mu je potrebno pružiti neophodnu podršku da bi bio ekonomski održiv.

KABINET POTPREDSJEDNICE VLADE
   
                    
         
Fotografije u većoj rezoluciji i video snimke boljeg kvaliteta možete preuzeti sa FTP servera Vlade CG.
Parametri za pristup:

Link: http://195.66.166.68/upload/USER1
Korisničko ime: user1
Lozinka: 28frWYK4Ls9E
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?